Izvor: SPUTNJIK
25.09.2023 u 13:28
0

NAUČNICI REŠILI ENIGMU: Odakle tragovi kopita na morskom dnu?! (FOTO)

Tajanstveni tragovi kopita na morskom dnu u blizini Novog Zelanda godinama su intrigirali naučnike, ali i sve koji su videli njihov izgled. Mnogi su se pitali kako je moguće da se nađu na dubini od 450 metara i da li ih je ostavilo neko mitsko biće, a sada je ta misterija verovatno rešena.

Stručnjaci su prvi put uočili ove čudne tragove 2013. godine tokom istraživanja podmorskog grebena, koje je sproveo novozelandski Nacionalni institut za istraživanje vode i atmosfere (NIVA). Pronašli su ih na dubini od 450 metara i dugi niz godina nisu mogli da shvate što je moglo da ih prouzrokuje.

Sada su naučnici iz NIVA pronašli rešenje koje se savršeno uklapa i ima racionalnu pozadinu. Naime, ovi tragovi savršeno odgovaraju prednjem delu glava nekih vrsta riba poznatih kao morski miševi ili rilaši. Udubljenja u središtu otisaka verovatno su tragovi ugriza koje su ostavile te ribe tokom hranjenja, kada su s dna hvatale mulj i usisavale plen.

DEFINITIVNO NISMO SAMI U SVEMIRU: Pronađena planeta slična Zemlji, prekrivena okeanima!

tragovi hranjenja retko mogu da se pronađu, navode iz NIVA. Zapravo, veruje se da do sada nije dokumentovan proces hranjenja ovih dubokomorskih stvorenja u prirodnom staništu, piše Sajens alert.
Sudeći po otiscima, stručnjaci iz NIVA pretpostavljaju da ribe love plen tako da brzim pokretom gurnu glavu u mulj, a zatim usisavaju ustima svoj obrok. Neki su otisci plići od drugih i verovatno su nastali kada je riba zgrabila raka ili sličnu životinju na površini peska. Dublji otisci ukazuju na to da rilaš ponekad pokušava da iskopa plen koji se dublje zakopao.
Sedamdesetih godina 20. veka naučnici su videli morskog miša kako „kopa“ po muljevitom morskom dnu na dubini od oko 4.000 metara. Nisu shvatili zbog čega to tačno radi, ali su pretpostavili da će takvo ponašanje ostaviti određenu vrstu otiska na dnu mora. Kada su naučnici iz NIVA preklopili neke fotografije riba miševa i podmorskih tragova „kopita“, videli su da se ti oblici podudaraju, navodi se u istraživanju.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter