Izvor: rt,rs
22.08.2023 u 18:09
0

PUTIN NA SAMITU : BRIKS doprinosi jačanju socijalno-ekonomskog razvoja naših država

BRIKS doprinosi jačanju socijalno-ekonomskog razvoja naših država, rekao je danas putem video uključenja predsednik Rusije Vladimir Putin, koji se obratio učesnicima ovogodišnjeg Samita BRIKS-a.

Kako je navedeno pre Samita, neke od glavnih tema o kojima će biti reči u okviru samita su proširenje organizacije, formiranje jedinstvene valute BRIKS-a, Nova razvojna banka, kao i jačanje saradnje sa afričkim kontinentom.

POČEO SAMIT BEZ PUTINA: Si Đinping želi da BRIKS postane pandan G7! (FOTO)

U svetu je u toku proces dedolarizacije, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin. On je dodao da će tokom samita biti reči o svim aspektima ekonomske saradnje, a velika uloga u svemu tome igra Nova razvojna banka. Ozbiljan negativan uticaj na svetsku ekonomiju danas imaju sankcije, rekao je danas ruski predsednik Vladimir Putin na samitu BRIKS-a.

On je dodao da u takvim uslovima uloga BRIKS-a doprinosi boljitku u svetu. Glavno je da sarađujemo po principu ravnopravnosti i u tome je suština buduće saradnje, objasnio je on. Pokazatelji najbolje pokazuje, da je tokom poslednjih deset godina ulaganje zemalja BRIKS-as povećano šest puta.

Ukupan eksport BRIKS-a dostigao je 20 odsto od ukupnog svetskog izvoza. Udeo zemalja BRIKS-a u svetskom BDP-u iznosi skoro trideset odsto, primetio je ruski lider.

Predsednik Rusije takođe je istakao da je Severni morski put jedan od bitnih projekata Ruske Federacije, te da zemlja radi na ovom projektu, za koji je predvidela višegodišnji plan. Radi se na jačanju flote i razvoju čitave infrastrukture.

Koridor Sever-Jug izuzetno je važan, jer će on spojiti sever Rusije i jug, odnosno, severne luke sa lukama persijskog zaliva i indijskog okeana i tako povećati prevoz robe i među afričkim i evroazijskim zemljama.

Rusija je odgovoran izvoznik prehrambenih namirnica, rekao je Putin, napominjući da je zemlja uspela da postigne takve rezultate uprkos sankcijama koje otežavaju njen rad. Zapad nas licemerno optužuje za situaciju na svetskom tržištu, a dobar primer za to je i Sporazum o žitu, koji je trebalo da smanji glad u svetu i pomogne najsiromašnijim zemljama.

Više puta smo napominjali da je više od 70 odsto svih namirnica koje su bile izvezene iz Ukrajine pre svega bilo posalto u bogate zemlje, a najviše od njih je otišlo u EU. Predsednik RF je podvukao da ni jedan uslov koji je obećan Rusiji nije bio ispunjen, kada je reč o Sporazumu o žitu. Ipak, izjavio je i da će Rusija biti spremna da se vrati u sporazum, kada uslovi koji su joj obećani budu ispunjeni. On je izjavio i da će Moskva biti spremna da potpuno besplatno isporuči 25.000 tona žitarica šest država Afrike.

Zahvaljujući programima državne podrške biznis sektoru zemalja članica BRIKS-a, i uprkos izazovnim uslovima na tržištu, biznisi u okviru BRIKS-a uspevaju da pronađu nove partnere, rekao je ruski lider.

Višestrano partnerstvo u okviru BRIKS-a pomaže ozdravljenju svetske ekonomije, već i ozdravljenju svetske ekonomije u celini, primetio je Putin. Zbog toga,  je istakao da smatra da će forumi saveza zbog toga nastaviti da imaju bitnu ulogu, jer su stvaralačkog karaktera.

Predsednik Rusije takođe je pozvao učesnike da u septembru prisustvuju ekonomskom forumu u Vladivostoku.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter