Izvor: PUNKUFER.HR
18.04.2024 u 18:07
0

TOMPUCA KRALJEVSKI KOLAČ: Recept za kultni desert sa savršenom kremom od vanile i pomorandže

Holanđani se šale na račun torte da je gotovo nemoguće pojesti je a da se ne umažete, a da li je to tačno, najbolje je da se uverite sami

Tortu od finog krema i lisnatog testa vole Holanđani. Tompouce se jede u poslastičarnicama i kafićima, a može se kupiti i u prodavnicama. To je varijacija na temu mille-feuillea ili Napoleona, a narandžasta se često dodaje tipičnoj kremi od vanile.

BENEFITI AI : Bez reza ugrađen prvi mikro-pejsmejker u Nišu

Tradicionalno se služi na Koningsdag, na rođendan kralja Vilema-Aleksandra 27. aprila. Holanđani se šale o kolaču da ga je gotovo nemoguće pojesti a da se ne uprlja, a da li je to tačno, najbolje je da se uverite sami.

Sastojci za tompoucu:
Krem:

310 ml mleka
35 g praha za puding od vanile
1 kašika želatina u prahu
75 g šećera
korica 1 pomorandže
1 žumanca
350 ml pavlake za šlag
Testo:

2 kašike džema od kajsije
1 list lisnatog testa dimenzija 24 cm k 40 cm
Glaze

15 ml soka od pomorandže
100 g šećera u prahu
1/2 kašičice arome ili ekstrakta narandže
3 kapi žute boje za hranu
3 kapi crvene boje za hranu
Priprema:
Zagrejte rernu na 160 stepeni Celzijusa. List lisnatog testa razvucite na veličinu pleha i stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Testo dobro izbodite viljuškom da ne napuhne. Stavite u frižider na 10-15 minuta, a zatim, kada se ohladi, pecite 30 minuta sa uključenim ventilatorom.
Zatim isključite ventilator i smanjite temperaturu na 135 stepeni i pecite lisnato testo još 10 minuta. Ostavite lisnato testo da se ohladi. Ohlađeni list lisnatog testa preseći na dva dela (oko 11 cm k 40 cm).
Napravite kremu. U prah za puding dodajte 25 ml mleka i dobro promešajte. Umutite jaje u smesu. U šerpu sipajte 225 ml mleka, 40 g šećera i koru jedne pomorandže. Zagrejte mleko. Kada provri sklonite sa šporeta.
Smesu za puding temperirajte dodavanjem jedne kašike vrelog mleka i mešanjem. Ponovite dodavanje vrućeg mleka još dva puta. Smešu za puding dodajte u šerpu sa mlekom i prokuvajte uz mešanje. Pustite da kratko provri da se zgusne.
Vrući puding sipajte u plitku posudu i prekrijte plastičnom folijom. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Umutiti 1 kašiku želatina u 60 ml mleka na sobnoj temperaturi.
U čvrst šlag umešajte 350 ml pavlake za šlag i 35 g šećera
Kada se puding ohladi na sobnu temperaturu, zagrejte mešavinu mleka i želatina na temperaturu između 48 i 60 stepeni Celzijusa (ako je temperatura viša, sposobnost želiranja će biti smanjena). Zatim dodajte puding, dobro promešajte i dodajte želatin. Umešati šlag u smesu. Stavite kremu u frižider na 5 do 10 minuta, dok se ne stegne.
Izaberite jednu traku lisnatog testa koja će biti na vrhu vaše torte. Okrenite ga tako da strana koja je bila na plehu bude na vrhu. Krem stavite na traku lisnatog testa koju niste prevrtali. Stavite obrnutu traku lisnatog testa na kremu i lagano pritisnite. Zagladite ivice špatulom. Zagrejte džem od kajsija i nanesite ga kistom na gornji sloj lisnatog testa.
Zagrejte sok od pomorandže, aromu ili ekstrakt narandže i šećer u prahu. Zagrevajte uz mešanje dok se šećer ne istopi, pa dodajte prehrambenu boju dok ne dobijete lepu narandžastu boju. Prelijte glazuru gornji list testa i ravnomerno ga rasporedite. Kolač pažljivo isecite na kriške širine 4 cm i poslužite.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter