Izvor: Blic.rs
27.02.2023 u 08:32
2

NAJDUŽI DAN U BRISELU, EVO ŠTA OČEKUJE VUČIĆA: „EU bi volela da se Beograd i Priština danas u Briselu obavežu na francusko-nemački plan!“

Niti Srbija može da prihvati delove plana koji impliciraju bilo kakvo priznanje Kosova, niti je Priština spremna na istinsku ZSO, niti će danas u Briselu biti priznanja Kosova, a pogotovo neće biti "izdaje".

EU bi volela da se Beograd i Priština danas u Briselu obavežu na francusko-nemački plan u njegovoj celosti. Srbija očekuje konačno formiranje ZSO ne kao NVO fatamorgane, već po originalnom dogovoru. Priština se nada potpunom priznanju, a rusko-ekstremistički pokreti u Srbiji priželjkuju neku imaginarnu „izdaju“ kao opravdanje za izazivanje haosa i nemira na ulicama.

VUČIĆ RAZGOVARAO SA ŠOLEOM: SAD prenele predsedniku Srbije šta očekuju od sastanka u Briselu

Ali kad se pomeša milion iščekivanja na kraju može da se rodi i – miš. I sva je prilika da će i večeras biti mnogo onih koji su, u najmanju ruku, blago razočarani.

Niti Srbija može da prihvati delove plana koji impliciraju bilo kakvo priznanje Kosova, niti je Priština spremna na istinsku ZSO, niti će danas u Briselu biti priznanja Kosova, a pogotovo neće biti „izdaje“.

Ipak, jedno nam ne gine: šta god se danas dogodi, zapadne sile će nastaviti snažan pritisak, mahom na Srbiju, s ciljem da što pre dobiju obavezujući sporazum.

– Zapad će i dalje primenjivati šatl diplomatiju i neće odustati da na sve načine privoli obe strane da dođu do obostrano prihvatljivog predloga barem do leta – kaže bivši diplomata Zoran Milivojević.

Šta piše u pismu evropske trojke Vučiću

Pritisak je već krenuo u subotu, unapred, za svaki slučaj, samo 48 sati uoči nove briselske runde.

Na sto predsednika Srbije Aleksandra Vučića stiglo je pismo francuskog predsednika Emanuela Makrona, nemačkog kancelara Olafa Šolca i italijanske premijerke Đorđe Meloni. Sadržina pisma je zasad tajna, a Vučić se juče nije oglašavao tim povodom.

Prema nezvaničnim informacijama domaćih medija Vučić je juče pomno analizirao najnoviju poruku evropske trojke od ranog jutra u svom kabinetu na Andrićevom vencu.

Milivojević nema dilemu da je evropsko pismo u subotu poslatom s ciljem da pripremi Beograd i Prištinu za sastanak i iznese im očekivanja.

– Vrh EU želi da isposluje saglasnost Beograda i Prištine da prihvate evropski plan. Mislim da se u tom planu našlo malo štapa i malo šargarepe. Verovatno je stiglo upozorenje da bi se neprihvatanje plana negativno odrazilo na evrointegracije i sve benefite koje donosi EU. S druge strane, malo šargarepe bi moglo da znači da bi u slučaju prihvatanja plana evropska perspektiva bila mnogo dinamičnija – kaže Milivojević.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “NAJDUŽI DAN U BRISELU, EVO ŠTA OČEKUJE VUČIĆA: „EU bi volela da se Beograd i Priština danas u Briselu obavežu na francusko-nemački plan!“”

  1. Treba biti krajnje oprezan. Svi vec znaju kako zapad postuje dogovore bilo kakve vrste. A jednom ako se prizna kosovo nikad ga vise necete vratiti.

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter