Izvor: BSC HAPPY
14.09.2023 u 12:00
0

ALEKSANDAR ŠAPIĆ: Rebalans budžeta omogućiće bolji život Beograđanima

Odbornici Skupštine grada Beorada usvojili su juče rebalans budžeta za 2023, u kojem je jedna od najvažnijih stavki povećanje osnovica plata za sve zaposlene u predškolskim ustanovama. Pred odbornicima je bilo više od 50 tačaka dnevnog reda.

Na predlog šefa odborničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandra Mirkovića usvojen je predlog da se zbirno glasa za sve tačke od 10 do 52. Mirković je taj predlog obrazložio tako što je izrazio bojazan da će opozicija i u nastavku glasanja ometati rad skupštine i, kako je rekao, praviti cikus kao što su to radili kada je govorio i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, ne dozovljavajući mu da obrazloži benefite rebalansa bužeta.

Gradonačelnik Beograda rekao je na početku sednice, da će se to povećanje odnositi posebno na pomoćno osoblje, spremačice, čistačice, kuvarice i druge, kojima su plate bile izuzetno niske.

Šapić je naglasio da je za njega ovo najvažnija predložena odluka, zahvaljujući kojoj bi plate vaspitačica koje su sada 70.000 mogle da budu i 100.000 dinara. Grad je, kako je precizirao do sada povećavao republičku osnovicu za šest odsto, a sada će povećati za još 10 odsto.

MINISTAR MOMIROVIĆ ZA HAPPY TV: Građani oduševljeni akcijom „Bolja cena“, na ulici me pitaju „GDE JE PARIZER?“

Na republičku osnovicu za plate u predškolskim ustanovama Grad Beograd će dodati još 16 odsto. S obzirom na to da će Republika podići taj iznos za još pet odsto u septembru, a ima najava da će od januara podići za još 10. Kada se sve sabere vaspitačica bi od sadašnjih 70.000 mogla da prima i 100.000 dinara, što će biti značajno povećanje zahvaljujući Gradu i Vladi Srbije – rekao je Šapić.

Gradonačalnik je rekao da će rebalans omogućiti da se poveća i solidarna pomoć za zaposlene u predškolskim ustanovama, tako da će umesto 25.000 ona iznositi 40.000, koliko imaju i svi zaposleni u javnim komunalnim preduzećima.

Mislimo da je to značajno, značajno povećanje. Odlukom obezbeđujemo sredstva za povećanje plata, a ako to uspemo da spakujemo do kraja septembra, povišica zaposlenima u predškolskim ustanovama bi mogla da stupi na snagu od oktobra, a ako ne od 1. novembra – rekao je Šapić.

Rebalans će omogućiti i nabavku novih vozila za javni gradski prevoz na gas, a cilj je da u narednom periodu ceo vozni park bude zamenjen vozlima na gas i električnu energiju.

Među tačkama dnevnog reda bila je i ona koja se odnosi na vaučere, u vrednosti od 6.000 za koje će roditelji dece do kraja srednje škole moći da se dobiju osim školske i sportske opreme i opremu za igru, edukaciju rast i razvoj dece. Usvojili su i Predlog rešenja o davanju saglasnosti na program poslovanja za 2023. za dvadesetak javnih komunalnih preduzeća, Predlog rešenja o davanju saglasnosti na odluku o raspodeli neto dobiti iz 2022. godine za određena javna preduzeća i privredna društva među kojima su Beoradske pijace i Zoološki vrt.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter