Izvor: Happy BSC
15.04.2022 u 21:13
0

DAN KADA JE NAŠ GLAVNI GRAD DOBIO IME! Počinju „Dani Beograda“! Ekipa Happy BSC portala na licu mesta! (FOTO/VIDEO)

Prvo pominjanje slovenskog imena Beograda datira iz 878. godine u pismu pape Jovana VIII bugarskom knezu Borisu, a predaju ključeva grada 1867. godine na Kalemegdanu obeležava se proslavom Dana Beograda  polaganjem cveća na spomen obeležju gde su upravo i predati ključevi. Osim toga, sa posebnom pažnjom odaje se počast desetinama i stotinama hiljada onih koji su u našoj dugoj istoriji, dali život za slobodu ovog grada.

Danas su obeleženi ovi važni datumi. Početak je bio u Knez Mihajlovoj ulici. Za ovu priliku angažovan je muzički orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova, pitomci Vojske Republike Srbije koji su nosili zastave grada sve do Kalemegdana.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nakon toga, pozorište „Dadov“ upriličilo je dramski performans u znak sećanja na predaju ključeva knez Mihajlu. 

Realizovana je i počasna paljba na mestu polaganja cveća.

Predsednik Skupštine grada, Nikola Nikodijević položio je venac. 

Spomen-obeležje posvećeno simboličnoj predaji ključeva podignuto je na istom mestu gde je 6/19 . aprila 1867. godine pročitan ferman turskog sultana Abdula Aziza, kojim su Beogradska, Šabačka, Smederevska i Kladovska tvrđava od strane Turske carevine predate na upravu knezu Mihailu Obrenoviću i srpskom narodu. Današnje spomen-obeležje podignuto je 1967. godine povodom stogodišnjice ovog događaja. Nalazi se na samom ulazu u Kalemegdan iz Knez Mihailove ulice, sa desne strane. Izgrađeno je u vidu kamenog bloka na kojem je vajar Mihailo Paunović izradio reljef s predstavom predaje ključeva prema crtežu Adama Stefanovića, savremenika ovog događaja. Znamenito mesto – Mesto predaje ključeva 1867. godine utvrđeno je za kulturno dobro 1968. godine.

RUPA IZ PAKLA MORI MIRIJEVCE: Teško ju je zaobići, još teže ZATRPATI! (FOTO)

Nakon toga dao je,  Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine grada  je dao izjavu za Happy BSC portal.

-Već dvadesetu godinu zaredom obeležavamo „Dane Beograda“. Jedino prošle godine nismo zbog korone, ali sada je to prošlo. Jako su važna datuma, dan kada je Beograd dobio slovensko ime i kada su ključevi od paše predati knezu Mihajlu. „Dani Beograda“ su važni kada bi trebalo da se setimo svih ljudi koji su dali živote na ovim prostorima. Trebalo bi da se sećamo naše slavne istorije. U Beogradu su živeli slavni naučnici, sportisti, diplomate, mnoga velika imena. Svake godine se trudimo da obogatimo programe da bismo što bolje upoznali ljude sa istorijom Beograda. 

Ovako je danas izgledalo. Pogledajte video. I ne zaboravite da posetite manifestacije od 16. do 19. aprila.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter