Izvor: kurir.rs
15.08.2020 u 18:38
0

POČELO POSTAVLJANJE SPOMENIKA STEFANU NEMANJI Vesić: Nemojte da zaboravite da se ovaj prostor do pre nekoliko godina zvao štajga

Nemojte da zaboravite da se ovaj prostor do pre nekoliko godina zvao štajga i to je bilo pravo ime jer nije ličio ni na šta… I svi oni koji kritikuju uređenje trga samo neka se sete na šta je ovaj prostor ličio i kako im je bilo lepo dok je ovde bila štajga i dok je ovda bila prljavština… i zapuštena stanica koju nisu bili u stanju čak ni da okreče – rekao je danas na Savskom trgu zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić povodom postavljanja dela spomenika Stefanu Nemanji, osnivaču srpske države.

 – To je dokaz da Beograd postaje veliki grad jer je odlika velikih gradova da imaju više centara i više trgova. a ne samo jedan… Nije to više samo Trg republike – rekao je Vesić naglasivši da će konačno ovaj prostor postati pravi urbani i uređen prostor.

Vesić je kazao da je današnji dan istorijski jer se postavljanjem spomenika Stefanu Nemanji odaje počast srpskoj istoriji i državnosti dugoj 800 godina.

SAZNAJTE JOŠ

NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Dobre vesti iz dana u dan!

SVI UZNEMIRENI: Nečuvena scena na groblju u Pančevu!

HAOS KOD KOMŠIJA: Nevreme lomilo grane, potopljene ulice (FOTO)

HRVATE BAŠ NEĆE: Nakon što ih je Srbija i Austrija stevila na crvenu listu, imaju još PROBLEMA!

SREĆAN PUT, ŠAMPIONE: Maskirani Đoković poleteo za Ameriku! (FOTO)

Znate li šta je to štajga?

U vreme sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, rečju štajga bila je označavana Glavna železnička i obližnja Glavna autobuska stanica, koja je vremenom postala stecište šarolikog sveta – pre svega sitnih džeparoša, taksista prevaranata koji su drali ne samo strance nego i domaće dođoše, a vremenom su se tu naselili šibicari i prijateljice noći po kojima su obližnji park ispred Ekonomskog lokalci nazvali neslavnim imenom.

Ko je odrastao u tom kraju, seća ga se po bozi, šampitama, bureku, bifeu preko puta Autobuske u kojem su po 24 sata čamili svi koji se čekali sledeći polazak sa perona, ali i mnogoborojnim čistačima cipela i prodavcima pertli koji su danas pravi raritet. Svako dete odatle, a u blizini su čak dve osnovne škole – OŠ Isidora Sekulić i OŠ Radojka Lakić – znalo je da se tu i po ranom mraku više ne zalazi nego se trči pravo kući, posebno kad muški svet nagrne u čuveni bioskop Partizan podno Nemanjine.

Odatle su u svet slave polazili mnogi budući čuveni Beograđani, a taj šareniš, gužva, vreva i prljavi trotoari neretko puni smeća bili su im prvi susret sa Beogradom, posle čega je sledio uspon uz Balkansku u neki lepši, gospodskiji Beograd.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter