Izvor:
29.10.2017 u 20:32
0

BARSELONA: Milion ljudi na skupu podrške jedinstvu Španije!

Na današnjem protestnom maršu pristalica jedinstva Španije u Barseloni, prema proceni predstavnika španske vlade u Kataloniji okupilo se milion ljudi, a neki demonstranti tražili su zatvor za smenjenog predsednika katalonske vlade Karlesa Pudždemona.

AFP navodi da je, za razliku od ove procene, komunalna policija Barselona objavila da je na protestu bilo 300.000 učesnika, dok organizatori tvrde da je demonstriralo 1,3 miliona ljudi.

Agencija podseća da Katalonija, koja je najbogatiji region u Španiji, ima 7,5 miliona stanovnika i da su u petak poslanici tamošnjeg parlamenta proglasili nezavisnu republiku.

AP je ranije preneo da se na stotine hiljada demonstranata, koji nose španske, zvanične katalonske zastave poznate kao "senjera" i zastave EU, okupilo u centru Barselone na skupu čiji je cilj podrška jedinstvu Španije.

Agencija je navela da je atmosfera na protestu bila vesela i da je masa uz glasne povike odobravanja pozdravljala političare i zvaničnike centralne vlade u Madridu koji su se pridružili maršu kroz centralni bulevar u Barseloni, uz klicanje "Živela Španija".

Navedeno je da su neki od demonstranata uzvikivali "Pudždemona u zatvor!".

Smenjeni predsednik katalonske vlade Karles Pudždemon juče je u televizijskom obraćanjju uputio poziv Kataloncima da se na demokratski i miran način suprotstave odluci španske vlade da preuzme direktnu kontrolu nad Katalonijom nakon proglašenja nezavisnosti u petak u regionalnom parlamentu.

Portparol vlade Španije Injigo Mendes de Vigo izjavio je da Pudždemon "ima pravo" da nastavi da se bavi politikom time što će učestvovati na vanrednim izborima 21. decembra i da će vlada u Madridu, ukoliko on odbije da napusti funkciju sa koje je smenjen, reagovati "inteligentno i razumno".

U vezi s izborima koje je u Kataloniji raspisala vlada španskog premijera Marijana Rahoja, demonstranti u Barseloni uzvikuju "Da, naravno da ćemo glasati!'''' i aplaudiraju svaki put kada iznad njih proleti helikopter španske nacionalne policije.

"Ovo je naša policija", viču učesnici marša za jedinstvo Španije.

Predstavnici organizatori za ujedinjenje "Sosietat sivil Katalanja" tvrde da tokom marša nije bilo nikakvih incidenata.

Oni su ocenili da su se kasno organizovali, ali da su tu da pokažu da većina Katalonaca nije tiha.

Izvor: Tanjug.rs
Foto: Twitter/CatalansForYes

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter