Izvor:
23.03.2017 u 13:33
0

Bivši tajni agent : RUSKA PRETNJA EVROPI NA NAJVIŠEM NIVOU, U MAĐARSKOJ BLIZU 800 RUSKIH ŠPIJUNA!

Tajni agenti i saradnici kontraobaveštajnih službi retko daju intervjue, pogotovo pod svojim pravim imenom. Ipak, Ferenc Katrejn, bivši mađarski špijun, koji je 13 godina radio za kontraobaveštajnu agenciju, dao je ekskluzivan intervju mađarskom portalu index.hu.

Godine 2013, Katrejn je podneo ostavku zbog neslaganja s rukovodstvom agencije i od tada živi u inostranstvu.

U nastavku pročitajte najzanimljivije delove intervjua:

Šta nam možete reći o svojoj karijeri?

– Radio sam za mađarsku Nacionalnu bezbednosnu agenciju (NBH) i za Biro za zaštitu Ustava (AH) u razdoblju od 2000. do 2013. Specijalizovao sam se za oblast ekstremizma, međunarodni terorizam i kontrašpijunažu. Dogurao sam do pozicije rukovodioca operacija, a kasnije sam bio i savetnik generalnog direktora. Tretutno kao civil boravim u inostranstvu.

Je li vaša porodica znala čime se bavite?

– Najuža porodica je znala gde radim, ali nisu znali šta tačno podrazumeva moj posao i zašto sam često bio na putu. Ovaj intervju će ih verovatno iznenaditi.

Zašto ste napustili službu?

– Osećao sam da se profesionalne vrednosti i principi koje sam sledio više ne ispunjavaju.

Imate li saznanja o pojedincima koji su se specijalizovali za špijunažu ruskih tajnih službi?

– Rotiranje pojedinaca koji se time bave posebno je opasno.

Imate li osećaj da se politička klima prema Rusiji promenila i da je rad službi opstruiran na političkom nivou?

– Da. Nismo smeli da izvodimo aktivne operacije koje su bile neophodne iz profesionalnih razloga, a međunarodna saradnja je bila manje intenzivna nego proteklih godina. Ipak, moram da naglasim da sada postoji novo rukovodstvo o kome ne možemo da govorimo. Aktuelni generalni direktor zbog svojih godina ne može biti povezan s Rusijom.

Na lestvici od 1 do 10 kako ocenjujete rusku pretnju u Evropi?

– Devet od deset, najviši stepen.

Imate li ideju koliko se ruskih agenata trenutno nalazi u Mađarskoj? Bivši premijer Ferenc Đurčanj nedavno je ocenio da ih ima između 600 i 800.

– Izraz “agent” je profesionalno netačan. Ako govorimo u broju obaveštajnih službenika, to je preteran broj. Ipak, ako uzmemo u obzir celokupnu mrežu saradnika ruske obaveštajne službe, uključujući i “mračne” obaveštajce, taj broj bi mogao da bude realan.

Izvor: Blic
Foto: Twitter/FH_NIT

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter