Izvor:
12.04.2019 u 04:54
0

BRNABIĆ DOPUTOVALA U DUBROVNIK: Danas na samitu premijera Kine i 16 evropskih zemalja!

U Dubrovniku se danas održava 8. Samit premijera Kine i 16 zemalja Centralne i istočne Evrope, na kojem Srbiju predstavlja premijerka Ana Brnabić.

Na početku Samita učesnicima će se obratiti domaćin, predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković.

Glavna tema Samita će biti izgradnja novih mostova kroz otvorenost, inovacije i partnerstvo. Biće otvorena i izložba kooperacije na temu obrazovanja zemalja inicijative 16+1.

Danas će biti održan i 9. Ekonomsko-trgovinski forum, na čijem će otvaranju, pored Plenkovića, govoriti i kineski premijer Li Kećang.

Na marginama Samita planirani su sastanci premijerke Srbije i predstavnika više značajnih kineskih kompanija, koje posluju u Srbiji.

U delegaciji sa predsednicom vlade su i potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja će potpisati više dokumenata sa kineskim partnerima u oblasti infrastrukture, i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Inicijativa 16+1 uspostavljena je 2012. godine s ciljem da se promovišu poslovna i investiciona saradnja između Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope – Srbije, Bugarske, Albanije, BiH, Hrvatske, Češke Republike, Estonije, Mađarske, Letonije, Litvanije, Crne Gore, Severne Makedonije, Rumunije, Slovačke i Slovenije.

Ova inicijativa se smatra integralnim delom megaprojekta "Jedan pojas, jedan put" – savremenog Puta svile i jednog od najambicioznijih projekata u istoriji.

U Dubrovniku, inače, vlada svojevrsno opasadno stanje – zbog samita glavne saobraćanjice u gradu će, kao i juče, biti zatvarane u više navrata, a za bezbednost učesnika stara se 900 policajaca – od saobraćanjih preko graničnih pa sve do specijalne policije i ronilačkih ekipa.

Prema pisanju hrvatskih medija, delegaciju Kine čini preko 400 predstavnika kineskih državnih i privatnih kompanija, banaka, koji će učestvovati na samitu, kao i na poslovnom forumu na kojem će, kako se očekuje, biti oko hiljadu učesnika.
U Dubrovnik je stiglo i oko 100 kineskih novinara, ali i novinarske ekipe iz celog regiona i zemalja koje pripadaju inicijativi.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter