Izvor:
29.08.2016 u 00:54
0

CIPRAS NE PRESTAJE DA ŠOKIRA NEMCE: Ima nove zahteve, krivi Berlin što se Evropa raspada!

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je danas da će tražiti dalje smanjenje grčkog duga i ublažavanje oštrih mera štednje koje, kako je kazao, diktira Nemačka.

Cipras je naveo da budžetski višak Nemačke s jedne strane i nastavak rekordne nezaposlenosti na jugu Evrope s druge strane nisu prihvatljivi.

– Ne može Berlin da bude neka vrsta evropske štedionice i da beleži budžetski višak dok je jug Evrope pogođen rekordnom nezaposlenošću – istakao je Cipras u razgovoru za atinski list "Rilnjuz" (Realnews).

– Ako se tako nastavi, videćemo još neugodnih rezultata referenduma i izbora u Evropi – rekao je Cipras.

Prema njegovim rečima, dogma štednje je dovela Evropu na "ivicu raspada".

Cipras je pozvao severne zemlje članice EU da pruže finansijsku potporu problematičnom jugu u borbi protiv nezaposlenosti.

Grčki premijer je ponovio poziv Nemačkoj za isplatu ratne odštete za vreme nacističke okupacije.

– To je pitanje časti za državu. Grčka neće povući svoje zahteve – istakao je Cipras, prenela je Hina.

Grčka vlada traži između 269 i 332 milijarde evra za štetu koju je Nemačka uzrokovala tokom Drugog svjetskog rata. To uključuje materijalnu štetu i odštetu za ratne zločine, kao i za zajmove koje je Grčka pod prisilom morala da odobri Trećem Rajhu, a koji nikada nisu vraćeni.

Pitanje ratne reparacije snažno se obnovilo 2010. kada je Grčka potonula u dužničku krizu i bila primorana da zatraži spasonosne zamove od Evropske unije u kojoj Nemačka obavlja ulogu strogog poverioca.

Nemačka vlada odbija da otvori to pitanje i tvrdi da je ono politički i pravno rešeno u procesu ponovnog ujedinjenja Nemačke.

Tanjug
Foto: Twitter/Cipras

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter