Izvor:
05.10.2016 u 03:12
0

DA LI ĆE ŠARIĆ BITI OSLOBOĐEN? Pada li ceo slučaj, nakon kompromitacije ključnog svedoka – saradnika?!

Suđenje Darku Šariću i njegovim saradnicima, bilo je možda i najznačajnije u našoj zemlji poslednjih godina. Pljevljak, koji se tereti za šverc kokaina osuđen je prvostepeno na 20 godina, ali je presuda ukinuta zbog bitnih povreda postupka, i vraćena na ponovno suđenje.

Na ponovljenom suđenju došlo je do velikog preokreta, a kako prenosi Nedeljnik Afera, Šarićeva odbrana iznela je tvrdnje i dokaze da je krunski svedok – saradnik, Nebojša Joksović potpuno nekredibilan, jer je u zamenu za svedočenje protiv Šarića, dobio Šarićevu imovinu u vrednosti od 7 miliona evra.

Sudu je dostavljena kompletna pisana dokumentacija, koja pokazuje da je, u zamenu za svedočenje protiv Šarića, sa tužilaštvom napravio dil, kojim su ga častili višemilionskom Šarićevom imovinom. Nešto od poklonjenog je već prodao, i stekao milionsku dobit. Takođe ga terete, da je zbog dogovora sa specijalnim sudom, Joksoviću omogućeno, da kradene građevinske mašine, milionske vrednosti, dopremi iz Nemačke u Srbiju i ocarini.

Sve ovo baca novo svetlo na slučaj Šarić, a ukoliko se na novom suđenju i zvanično odbace sve Joksovićeve prethodne optužbe, kao neosnovane, jer nije kredibilan svedok, veliko je pitanje da li će Šarić uopšte biti osuđen. Njegova odbrana tvrdi da je bio osuđen bez ikakvih dokaza, a ako i sud uvaži nove dokaze o svedoku-saradniku, slučaj postaje neodrživ. Sa jedne strane, svedok je stekao ogromnu materijalnu korist od saradnje sa tužilaštvom, i to na štetu Šarića, a ukoliko su dokumentacija i dokazi tačni, to bi dokazalo da je svedok vršio velike malverzacije i prevare, što mu potpuno urušava kredibilitet.

Možemo samo pretpostaviti koliku bi odštetu Šarić dobio, ukoliko bi bio oslobođen u ponovljenom postupku, zbog godina provedenih u zatvoru, ali i oduzete imovine, po novom zakonu. Ne bi bio prvi put da se tako nešto dogodi u Srbiji, a verovatno bi i institucija svedoka – saradnika,koja je u našem pravnom sistemu zaživela znatno kasnije od drugih zemalja, bila temeljno preispitana. Na mnogim suđenjima se pokazalo, kako im se i ne može baš verovati. Oni jesu neophodni za rešavanje ovako krupnih slučajeva, ali se mora biti mnogo obazriviji u njihovom izboru, i svedočenja im se ne mogu uzimati tek tako0, zdravo za gotovo.

Afera
Foto: Youtoube Printscreen/ Sandzak Haber

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter