Izvor:
25.12.2016 u 14:16
0

Danas je Božić po Gregorijanskom kalendaru: Slave ga svi hrišćani osim Srba, Rusa i Sirijaca!

Rimokatolicka crkva i sve hrišćanske crkve koje vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru danas proslavljaju Božić.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar predvodio je ponoćnu misu u župi svetog Ante Padovanskog, a danas u 18 sati će služiti misu u župi Krista Kralja.

Božić 25. decembra, po Gregorijanskom kalendaru, proslavljaju Rimokatolicka crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena.

Srpska i Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora taj praznik proslavljaju prema Julijanskom kalendaru, 13 dana kasnije.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić čestitao je Božić svim građanima Srbije, koji taj praznik obeležavaju po Gregorijanskom kalendaru.

– Svim građanima Srbije, koji po Gregorijanskom kalendaru slave rođenje Isusa Hrista, želim da u miru i ljubavi provedu praznike sa svojim najbližima i najmilijima – poručio je predsednik Srbije.

– Praznik Hristovog rođenja, najveseliji praznik u hrišćanstvu, prilika je ne samo da pokažemo spremnost, već i da činimo dobro, da svi, bez obzira na veroispovest, budemo bolji i plemenitiji prema drugima. Neka vam dan Hristovog rođenja donese mir i radost – naveo je Nikolić.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić čestitao je sveštenstvu i svim hrišćanskim vernicima koji Božić slave po Gregorijanskom kalendaru, s porukom da ovaj Božić podseti na vrednost kojima svi težimo – međusobno poštovanje i plemenitost.

– Neka i ovaj Božić podseti na vrednosti kojima svi težimo – međusobno poštovanje i plemenitost – poručio je premijer Vučić.

"Želim vam da praznične dane provedete sa najbližima u miru, ljubavi i duhovnom blagostanju", dodao je premijer.

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, takođe, čestita Božić svim građanima Srbije, koji taj praznik slave po gregorijanskom kalendaru.

"U ime Narodne skupštine Republike Srbije i lično ime svim građanima koji slave Božić čestitam ovaj veliki hrišćanski praznik. Neka ovaj praznik donese još više razumevanja među ljudima, podstakne i osnaži vrline mira i solidarnosti u današnjem svetu velikih izazova, a u domove unese ljubav, zdravlje i porodičnu sreću", poručila je Gojković.

U hrišćanstvu se veruje da je Hristovo rođenje donelo svetlost istine ljudskom rodu i da je tim događajem ispunjeno starozavetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.

Jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja sa Bogomladencem, Marijom i Josifim, klanjaju se na Božić vernici u katoličkim crkvama i drugim crkvama zapadnog obreda. Beogradski nadbiskup Hočevar je Božićnu poslanicu posvetio ženi i majci porukom da kao što nema Božića bez majke, tako nam nema ni budućnosti bez majki.

– Kad u naše vreme čujemo najgore pogrde i psovke upravo na račun žene, na račun majčinstva, čitavo naše ljudsko biće nužno se uznemiri i strese – rekao je Hočevar.

Naša srca se, kaže, zalede posmatrajući kako često upravo žene postaju predmet trgovine ili pak varljivih reklama.

Kako ne bi svačiji razum postavio ovo logično pitanje: "Je li moguća i odakle dolazi tolika agresivnost u odnosu prema ženama, majkama i je li moguće da i danas kada se svi smatramo tako posvećenima čak i da devojčice bivaju iskorišćavane i zloupotrebavanje".

Navodeći da kao što nema Božića bez majke tako nam nema ni budućnosti bez majke, on je poručio svima da im ovi praznici budu srećni i blagosloveni i da budu ispunjeni novom svetlošću znanja a da se srca oduševe u ljubavi za novi način života.

– Neka Gospod svima udeli mir, radost, prave poglede na život i dovoljno snage na dosledno življenje, neka tako bude svima nama i u 2017. godini. Svuda neka vladaju radost i uspeh – poručio je Hočevar koji je tradicionalnim pozdravom "Mir božiji, Hristos se rodi" božićne praznike čestitao i vernicima koji taj praznik slave po Julijanskom kalendaru.

tanjug
Foto:

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter