Izvor:
16.11.2017 u 15:53
0

Danas slavimo Đurđic, jednu od pet najvećih slava u Srbiji!

Pravoslavni vernici danas obeležavaju Đurđic, slavu koja je u narodu poznata i kao "mali Đurđevdan", jer je reč o istom svecu, Svetom Đorđu.

Ukoliko dani budu magloviti, zima će biti promenljiva i maglovita, a ako bude vedro zima će biti oštra sa dosta mraza!

Danas će se u svim pravoslavnim crkvama vernici tokom bogosluženja podsećati na Svetog Đorđa i njegov značaj u hrišćanstvu.

Veruje se da sveti Đorđe voli da se odazove nevoljnicima i da im pomogne. Pojavljuje se u obliku mladog viteza na konju, a naročito rado pomaže onima koji slave njegov dan.

Ova slava se smatra jednom od pet najvećih u Srbiji, a u kalendaru Srpske pravoslavne crkve nije ubeležena crvenim slovom.

Sveti Đorđe je jedan od najvećih hrišćanskih svetaca, a pravoslavci ga naročito poštuju.

Na ikonama se uvek prikazuje kao vojnik na belom konju koji kopljem probada aždaju.

Narodno verovanje kaže da zima počinje sa Đurđicem, a završava se sa Đurđevdanom (6. maj).

informer.rs
Foto: arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter