Izvor:
05.11.2016 u 13:32
0

Danas su Mitrovdanske zadušnice: Evo šta ne smete da uradite!

Pravoslavni vernici danas obeležavaju poslednje zadušnice u ovoj godini. Običaj je u narodu da se ο zadušnicama, kao i ο parastosima, na groblja iznose mnogajela. Verovanje je, da ta iznesena hrana treba da se razdeli sirotinji i uopšte svima koji se tu zateknu, za pokoj duše umrloga. Obično se iznosi pogača,žito, vino, kao i druga jela.

Verovanje kaže da na groblju valja svako da se posluži, makar jednim zalogajem, bilo rođaci, prijatelji, ali i nepoznati koji su prišli grobu.

Ovim činom se “ne hrani” pokojnik kako se obično veruje, već je reč o njegovoj duši kojoj je potrebna “hrana” koju će dobiti molitvom i deljenjem milostinje.

Srpska pravoslavna Crkva je zadušnice odredila kao dane kada se izlazi na groblje i posećuju grobovi naših upokojenih. Tom prilikom sveštenik vrši pomen na naš poziv.

Za pomen je potrebno pripremiti pogaču (može se kupiti i hleb sunce – cvet ), žito (koljivo), crno vino, mala sveća i papir sa imenima svih upokojenih koje želimo da se pomenu. Za taj čin nismo u obavezi da svešteniku plaćamo.

Happytv.rs
Foto:Twitter/sputnik

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter