Izvor:
12.11.2019 u 18:19
0

DEJANOVIĆ SA SAMITA U NAJROBIJU: Cilj u narednom periodu povećanje stope rađanja!

Srbija kao i ceo region, suočava se sa negativnim demografskim trendovima, depopulacijom i starenjem, a kao odgovor na ta pitanja Vlada sprovodi niz mera među kojima je i Strategija podsticanja rađanja, poručila je ministarka Slavica Đukić Dejanović na samitu u Najrobiju posvećenom stanovništvu i razvoju.

Strategija je doneta sa primarnim ciljem da se poveća stopa rađanja – istakla je Ðukić Dejanović na Samitu koji je okupio više od 6.000 učesnika iz čitavog sveta posvećenom obeležavanju 25 godina od održavanja Međunarodne konferencije o stanovnišvu i razvoju u Keniji (ICPD).

Ministarka je potvrdila da će Vlada u skladu sa Nacionalnim programom za očuvanje i unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja nastaviti rad na poboljšanju uslova za planiranje porodice.

Edukacija o reproduktivnom zdravlju mora biti dostupna svima bez izuzetka – rekla je ona i navela da su veoma važne aktivnosti usmerene ka okončanju rodno zasnovanog nasilja.

ICPD je ustanovljen u Kairu 1994. godine, kada je 179 zemalja potpisalo Program akcije, dokument koji je označio suštinsku promenu u načinu razumevanja pitanja stanovništva i razvoja.

Delegati iz čitavog sveta složili su se da su ljudska prava, uključujući reproduktivna prava, od suštinskog značaja za razvoj i da je osnaživanje žena i devojaka preduslov i put ka blagostanju i održivom razvoju.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter