Izvor: Kurir.rs
05.06.2023 u 13:24
0

OD DETALJNE PROGNOZE ZA LETO ĆE VAM SE DIĆI KOSA NA GLAVI: U julu temperature ispod 25 stepeni, grmljavina i pljuskovi!?

Poznati meteorolog Marko Čubrilo objavio je dugoročnu vremensku prognozu za leto 2023. godine.

VREMENSKA PROGNOZA ZA SUTRA: Oblačno, mestimično sa kišom i pljuskovima

Opšta prognoza za predstojeće leto je da će generalno temperature biti bliže prosečnim vrednostima u odnosu na nekoliko prethodnih.

JUN

Prvi mesec leta 2023. bi u globalu trebalo da bude malo topliji od proseka, ali bi pozitivno temperaturno odstupanje bilo relatino nisko, samo do oko 0,5 stepeni Celzijusa. Padavinski bi mesec trebalo da bude u granicama proseka, sa mogućnošću za lokalnu pojavu pozitivne anomalije, tačnije veću količinu padavina od proseka, posebno na lokalnom novou. Ovakva padavinska anomalija znači da se u ovom mesecu ne očekuje duži period sušnog vremena niti pojava suše na širem prostoru regiona. Kako će padavine u velikom broju slučajeva biti lokalnog, konvektivnog, porekla (grmljavinski pljuskovi) biće manjih delova gde će pljuskovi biti ređi ali to i dalje ne bi trebalo da uslovi pojavu suše nad širim prostorom što znači da ovaj jun za razliku od prošlog ne bi doneo deficit padavina.

Detaljnija analiza daje mogućnost da prvih nedelju dana u mesecu budu umereno topli bez vrućine ali nestabilni i sparni uz česte grmljavinske pljuskove i mogućnost lokalnih nepogoda. Maksimumi bi se kretali oko prosečnih vrednosti za prvu dekadu juna. Krajem druge nedelje u mesecu, negde oko 10. juna moguć je prvi period nešto toplijeg vremena uz ređe pljuskove i maksimume koji bi lokalno moglo biti i oko 30 stepeni Celzijusa, posebno na jugu i jugoistoku regiona. Već oko 12. juna bi usledilo novo pogoršanje uz pljuskove i osveženje i tih dana na prelazu iz toplog u svežije vreme biće uslova i za češću pojavu lokalnih nepogoda.

Sredina meseca verovatno nestabilna bez visokih temperatura i uz čestu pojavu grmljavinskih pljuskova. Negde oko 18. juna bi moglo uslediti novo otopljenje ali bez ekstremno visokih temperatura, dok bi već posle 23. juna pa verovatno do kraja meseca bilo malo svežije uz česte pljuskove. Sumirano, jun 2023. bi doneo znatno blažu varijatnu leta u odnosu na proteklu godinu bez rane suše i ekstremno visokih temperatura ali uz česte grmljavinske pljuskove i povećanu verovatnoću pojave lokalnih nepogoda.

JUL

Drugi mesec leta 2023. bi trebalo da donese temperature u okviru ili čak malo ispod proseka uz količinu kiše oko ili malo preko proseka, posebno nad brdsko-planinskom delu regiona. Ukoliko se ovakve simulacije održe, najtopliji mesec u godini bi ove sezone bio relativno svež, a znatno svežiji u odnosu na protekli koji je doneo vrlo visoke temperature i ekstremnu sušu nad većim delom regiona. Za sada sve upućuje da bi jul 2023. doneo znatno umereniju verziju leta uz ređu pojavu visokih temperatura i čestu pojavu lokalnih nestabilnosti. Početkom jula bi trebala uslediti stabilizacija i otopljenje ali je vrlo izvesno da to otopljenje neće duže potrajati i već oko 4. jula stoji signal za novo, jače, pogoršanje uz pljuskove i osveženje koje bi potrajalo nekih 5-7 dana.

Oko 4. biće uslova za pojavu vremenskih nepogoda uz veliku količinu kiše i pojavu tuče/grada. Prvih dana u mesecu bi najverovatnije usledio jači topao talas koji bi uslovio maksimume iznad 30, a lokalno i to posebno nad jugom i jugoistokom regiona oko 34 stepena Celzijusa. Međutim, već posle 4. jula bi trebalo biti znatno svežije uz maksimume koji bi često ostajali ispod 25 stepeni Celzijusa. Nad našim delom Evrope bi se održavalo prostrano polje malo sniženog vazdušnog pritiska koje bi uslovljavalo pretežno severno vazdušno strujanje uz kruženje nestabilnog vazduha.

Kao posledica toga period od oko 8. pa sve do oko 20. jula bi protekao u umereno toplom vremenu bez velikih vrućina i uz čestu pojavu grmljavinskih pljuskova, posebno nad brdsko-planinskim delovima regiona gde bi na lokalnom nivou padavina moglo biti i znatno iznad proseka. Vetar bi tih dana uglavnom dolazio sa istoka ili severoistoka. Oko 23. jula bi uz još jedno prolazno pogoršanje usledilo i manje zahlađenje, dok bi sam kraj meseca trebalo da donese pretežno sunčano i postepeno sve toplije vreme ali bez esktremne vrućine koja je tipična za ovaj mesec i verovatno bi se krajem jula maksimumi kretali do oko 31 stepen Celzijusa. Ovakav razvoj vremena bi nam doneo i znatno manji broj “tropskih noći” u kojima minimumi ne padaju ispod 20 stepeni Celzijusa, posebno u višim delovima regiona kao i van već gradskih celina, dok bi i na jugu regiona ovakvih noći bilo malo ispod proseka.

AVGUST

Avgust bi po očekivanom odstupnju temperature vazduha trebalo da bude sličan junu i da donese temperature iznad proseka za oko 0,6 stepeni Celzijusa, dok bi se količina padavina i tokom ovog meseca kretala oko prosečnih vrednosti, tako da se ni ovog meseca neki duži, sušni, period ne očekuje. U ovom momentu nema signala za neko rano, jače, zahlađenje koje bi označilo kraj letnjih karakteristika vremena i verovatno bi se neka blaža varijanta leta zadržala tokom celog meseca. Sam početak meseca bi moglo obeležiti otopljenje i do oko 10. avgusta bi se temperature mogle kretati iznad proseka. Taj deo leta bi mogao biti i njegov najtopliji deo uz maksimume koji bi se uglavnom kretali od 29 do 33 stepena Celzijusa, a lokalno, posebno nad jugom i jugoistokom regiona i priobaljem Jadrana i oko 38 stepeni Celzijusa.

Osim toga i noćni minimumi bi bilo dosta visoki te bi iznad velikog dela Srbije, osim u višim predelima regiona mogao uslediti niz „tropskih noći“. Posle prve dekade avgusta je moguće osveženje koje bi okvirno potrajalo oko 7-9 dana. U tom periodu uz česte grmljavinske pljuskove maksimumi bi se spusitli na vrednosti malo ispod proseka, dok bi minimumi ponovo bili relativno niski, često i ispod 14 stepeni Celzijusa. Oko 10. avgusta pri promeni vremena bi bilo uslova za jače grmljavinske pljuskove i lokalne vremenske nepogode.

Oko 18. avgusta bi ponovo moglo otopliti te bi se oko 22. na kratko uz sunčano i suvo vreme maksimumi mogli kretati i oko 32 stepena Celzijusa, posebno na jugu regiona, dok bi posle 22. agvusta usledilo osveženje koje bi nam do kraja meseca donelo promenljiv tip vremena uz česte grmljavinske pljuskove, dok bi oko 22. moglo biti uslova i za vremenske nepogode. Prema kraju meseca bi trebalo preovlađivati suvo ali ne suviše toplo vreme uz prijatne maksimume, lokalno i oko 30 stepeni Celzijusa, ali sveže noći sa minimumima i ispod 12 stepeni Celzijusa.

Sa ovakvim odlikama, naredna tri meseca leto 2023. bi u globalu trebalo temperaturno biti oko ili neznatno iznad proseka, dok se količina padavina kretala oko ili iznad prosečnih vrednosti, posebno nad planinskim delom regiona. Leto 2023. godine za razilku od proteklog ne bi trebalo da donese dugotrajne (višenedeljne) periode suvog i ekstremno toplog vremena i u ovom momentu se jači, topli talasi očekuju početkom jula i u prvih desetak dana avgusta, ali bi veći deo jula i sredina avgusta mogli doneti relativno sveže vreme uz česte pljuskove i bez visokih temperatura.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter