Izvor:
20.10.2018 u 14:06
0

Đorđević na Konferenciji mladih lidera Srbije i Rusije!

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević na Konferenciji je mladih lidera Srbije i Rusije ocenio da je politika aktuelne Vlade koju je definisao predsednik Srbije omogućila privredni oporavak zemlje i poboljšanje kvaliteta života građana, navelo je u saopštenju Ministarstvo rada.

Na konferencija, koja je organizovana povodom obeležavanja 180. godina od uspostavljanja diplomatskih, Dorđević je rekao da su za sprovođenje takve politike za Srbiju su od ključne važnosti mir, stabilnost i saradnja država regiona.

"Predsednik Vučić zbog toga insistira na dijalogu, pronalaženju zajedničkih interesa i diplomatskim nastupima koji vode usvajanju kompromisnih rešenja u spornim pitanjima sa zemljama koje nas okružuju, nekada i po cenu donošenja nepopularnih odluka ili uzdržavanja od komentara na oštru i često nediplomatsku retoriku iz susedstva", rekao je ministar.

Pomenuo je da temelje Srbije, a to su slovenstvo i pravoslavlje, delimo sa Ruskom Federacijom, te da iz toga proizlazi "sve ono najgore i ono najbolje što nam se desilo u istoriji".

"Naše slovensko poreklo i pravoslavna vera bili su jedini razlog za genocid nad našim narodima u Drugom svetskom ratu. Naša dva naroda su, više nego drugi evropski narodi, procentualno, podnela najveće žrtve u borbi protiv fašističkog zavojevača. Savremeni svet, uključujući i Povelju o Ujedinjenim nacijama, sazdan je na temeljima antifašizma i pobede u Drugom svetskom ratu", istakao je ministar.

Dodao je, međutim, da bi bilo veoma pogrešno nedavna dešavanja i sukobe na Krimu, Kosovu i Metohiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, posmatrati van konteksta temeljnih vrednosti na kojima počiva savremeni svetski poredak, kao i istorijskih zbivanja na njihovom tlu.

"Zahvalni smo predsedniku Putinu i Ruskoj Federaciji na tome što ulažu velike napore da se, prilikom uspostavljanja novog, multipolarnog svetskog poretka, ne sprovedu u delo pokušaji da se revidiraju događaji iz Drugog svetskog rata, a destruktivna uloga koju su fašistički agresor i njegovi saveznici imali minimiziraju i relativizuju, da bi se ostvarile zamisli mračnih sila koje su poražene uz ogromnu žrtvu naša dva velika naroda – ruskog i srpskog", naglasio je ministar.

Beograd je, inače, domaćin Konferencije mladih lidera Srbije i Rusije na kojoj učestvuju predstavnici Ruske Federacije, članovi Omladinskog Parlamenta Državne Dume i Diplomatskog Saveta Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije, kao i predstavnici drugih državnih institucija i organizacija koji rade sa mladima.

Na završetku će biti potpisana Rezolucija o omladinskoj saradnji dva naroda, čime će biti poslata jasna poruka da su mladi spremni da se bore za dobrobit i interese svojih zemalja, kroz razvoj efikasnih rešenja u oblasti diplomatije, obrazovanja, preduzetništva i politke.

Delegati će učestvovati u svečanom obeležavanju Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, koju organizuje grad Beograd.

Ovo je ujedno i nastavak aktivnosti srpske delegacije, koja je učestvovala na Svetskom festivalu omladine i studenata u Sočiju, oktobra 2017. godine, a koju su činili omladinski predstavnici iz svih krajeva Srbije, među kojima su najbrojniji bili mladi sa Kosovo i Metohija.

Izvor: Tanjug
Foto: facebook/informerHDnovine

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter