Izvor:
19.10.2018 u 08:02
0

ĐORĐEVIĆ: Nećemo menjati Zakon o radu, bolovanja regulisana!

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević izjavio je danas da neće biti izmena u Zakonu u radu koje se odnose na proveravanje bolovanja zaposlenih i oštrije kažnjavanje tzv.lažnih bolovanja.

Povodom medijskih spekulacija da su u pripremi izmene Zakona o radu koje će poslodavcima omogućiti da proveravaju bolovanja zaposlenih i da će se kažnjavati lažna bolovanja, Ðorđević je rekao da te informacije nisu tačne i da Ministarstvo za sada ne razmišlja o izmenama i dopunama tog zakona.

– Po našem planu to bi trebalo da bude tek 2020. godine. Pročitao sam o navodnim izmenama, ali mi uopšte ne razmišljamo u tom pravcu. O bolovanju je već sve definisano u sadašnjem zakonu – kazao je Ðorđević.

On je naveo da je članom 179. jasno precizirano kako se koristi bolovanje i kako poslodavac može da proverava da li je zaposleni zaista na bolovanju. Na pitanje da li će biti dodatnih kontrola bolovanja, ministar je naglasio da nema potrebe za tim.

– Nema razloga da bilo šta u tom mehanizmu menjamo. Bolovanje je važan mehanizam koji omogućava zaposlenom da ode na plaćeno odsustvo ako ne može da obavlja posao zbog zdravstvenih problema – naveo je Ðorđević.

Ministar je demantovao i medijske napise o uvođenju olakšica za poslodavce koji redovno plaćaju poreze koje, navodno, zbog toga neće proveravati inspekcije za rad.

– Ni to nije tačno, oni koji rade u legalnom tokovima upravo priželjkuju inspekciju, jer ona može da potvrdi da rade kako treba ili da im sugeriše kako da poboljšaju rad. Uloga insekcije nije samo da kažnjava, već i da savetuje poslodavce kako da bolje rade – naveo je Ðorđević.

Na pitanje imamo li dovoljno inspektora za rad, ministar je rekao da je broj inspektora utvrđen polazeći od činjenice da u Srbiji, kako kaže, nema velikog kršenja zakona.

– U takvim okolnostima inspektora ima sasvim dovoljno. Inspekcija je u ovoj godini u odnosu na prošlu obavila 46 odsto više inspekcija – čak 52 000 što je sasvim dovoljno kada se uzme u obzir da imamo 70.000 privrednih subjekata – naveo je Ðorđević.

Izvor: Tanjug.rs
Foto: mod gov.rs, facebook/informerHDnovine

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter