Izvor:
18.04.2019 u 17:50
0

ĐORĐEVIĆ: Novi zakon o borcima na redovnoj sednici Vlade trebalo da bude izglasan da ide u javnu raspravu!

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević izjavio je danas da bi novi zakon o borcima sledećeg četvrtka na redovnoj sednici Vlade Srbije trebalo da bude izglasan da ide u javnu raspravu.

Rasprava će biti održana u 13 gradova, rekao je novinarima ministar Ðorđević koji je danas u vladi, zajedno sa premijerkom Anom Brnabić, održao sastanak sa predstavnicima udruženja ratnih vojnih invalida.

Zakon mora da bude konsenzus svih nas i mora da oslikava sva prava koja oni zaslužuju i za šta su se borili – rekao je Ðorđević.

On je najavio da će sledeće nedelje Vlada Srbije usvojiti program javne rasprave o Nacrtu Zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica, koji je donet na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića i u čijoj su pripremi učestvovali i predstavnici samih udruženja, nakon čega će predstavnici udruženja imati i sastanak sa predsednikom Vučićem.

Naveo je da novi zakon predstavlja sublimaciju 12 postojećih zakona, četiri uredbe, jedne odluke, četiri protokola, četiri uputstva, dva sporazuma i jednog zaključka i dodao da neće moći tako lako da se menja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao je jasne smernice po kojima Vlada Srbije treba da omogući bolje uslove života svih boraca i ratnih invalida. Najmanje što možemo da učinimo za one koji su se borili za našu bolju budućnost, jeste da ih saslušamo i pomognemo im, u okviru svojih mogućnosti, da reše probleme sa kojima se susreću – rekao je Ðorđević.

Kako je kazao, ove godine za projekte, u kom učestvuju udruženja ratnih vojnih invalida izdvojeno je 50 miliona dinara više nego prethodnih godina, odnosno ukupno 100 miliona dinara.

Na sastanak su bila pozvana udruženja iz svih delova naše zemlje kako bi naša predsednica vlade dobila jasnu sliku o tome gde se nalazimo danas, da analiziramo planove za budućnost i koje su teškoće sa kojima su se oni suočavali u ranijem periodu, a sa kojim se suočavaju i danas – rekao je Ðorđević.

On je istakao da se Vlada Srbije ozbiljno bavi njihovim problemima i poručio da mi, kao država i narod, treba da im budemo neizmerno zahvalni što su se, kada je to bilo potrebno, borili za svoju zemlju.

Ova zemlja nema pravo da ih zaboravi danas, kao što je činila u periodu posle 1999. godine – poručio je Ðorđević.

Na sastanku je, kaže, bilo reči i o tome da se sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom vidi da li može da se u okviru nekih zdravstvenih ustanova osnuje poseban deo koji će biti nadležan za ratne vojne veterane, borce.

Naveo je da ratni vojni invalidi imaju najviše problema sa pomagalima i istakao da je na sastanku dogovoreno da se, bez obzira što zakon još nije donešen, krene u izradu pravilnika koji će pratiti izradu zakona i zaživeti odmah po njegovom donošenju da teški ratni vojni invalidi i svi oni koji imaju prava na pomagalo dosta jednostavnije i lakše dođu do njih.

Prema rečima Ðorđevića, uvođenjem socijalnih karata ovoj kategoriji društva omogući će se i da lakše i bez komplikovane administracije, dođu do svojih prava.

Ministarstvo podržava predsednicu Vlade, da oni koji kasne ne ponavljaju takve greške, jer ukoliko svi ne budemo na vreme izvršavali svoje obaveze dešavaće se slučajevi poput ovih. Ministarstvo ažurno i u skladu sa rokovima obavlja sve što je u našoj nadležnosti. Spremni smo da i drugima pomognemo kako bismo na vreme rešavali probleme – rekao je Ðorđević.

On je podsetio i da je razgovarao sa predstavnicima domaćih banaka, koji su pokazali spremnost da sarađuju i omoguće povoljnije kredite za vojne invalide i korisnike porodične invalidnine, koji bi tako uspeli da stanove, dodeljene u zakup otkupe, da kupe novi ili ga renoviraju i time reše stambeno pitanje.

Naveo je i da će im na inicijativu predsednice Vlade biti pružena mogućnost da kupe i stanove koji su namenjeni pripadnicima službe bezbednosti.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter