Izvor:
21.09.2018 u 11:15
0

ĐORĐEVIĆ: Oktobarska penzija biće isplaćena penzionerima bez umanjenja!

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević izjavio je danas da će oktobarska penzija biti isplaćena penzionerima bez umanjenja.

Kako je rekao u Skupštini Srbije, stupanjem na snagu izmena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju biće ukinute formule za usklađivanje penzija, odnosno prestaje da važi zakon o privremenom smanjenju penzija.

On je rekao da će visina oktobarske penzije biti jednaka penziji iz oktobra 2014. pre stupanja na snagu zakona o umanjenju.

Ministar je naveo primer da ako je u oktobru 2014. godine neko primao penziju od 50.000 dinara, sada će dobiti 53.954 dinara.

Za korisnike penzija ustanovljava se mogućnost povećanja primanja novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju, u zavisnosti od ekonomskih kretanja i finansijskih mogućnosti budžeta Srbije , uz ograničenje da ova sredstva ne mogu biti veća od 0,3 odsto BDP na godišnjem nivou.

U ovom momentu to iznosi nešto malo iznad milijarde dinara mesečno, rekao je on.

Ðorđević je i obrazlažući izmene i dopune zakona naveo da one predviđaju i promenu načina obračuna visine prevremene starosne penzije za osiguranike kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, takozvani benificirani radni staž.

Za one koji odlaze u prevremenu penziju to će značiti da se penali za sve osiguranike računaju u odnosu na sniženu starosnu granicu.

Kako se navodi u obrazloženju zakona, na ovaj način se pravednije obračunava visina prevremene starosne penzije za ove osiguranike, jer se uzima u obzir, za njih snižena starosna granica, a ne opšta starosna granica kao što je bilo do sada.

Izvor: Tanjug
Foto: mod gov.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter