Izvor:
21.10.2016 u 13:25
0

DOGAĐAJ KOJI JE OBELEŽIO ISTORIJU: „Pucajte, ja i sada držim čas!“

Na današnji dan 1941. godine Nemci su u Kragujevcu u Drugom svetskom ratu streljali više od 7 000 civila, među kojima i učenike kragujevačke gimnazije.

Nad Šumaricama decenijama lebde strašne priče o roditeljima koji su za jednu noć osedeli prevrćući leševe po stratištu u potrazi za decom, o stradanju malih Roma, čistača obuće… Neke od njih prerasle su u legende poput one da su i bele lale zasađene u Šumaricama godinama cvetale kao crvene. Jedno od sećanja koje je ušlo u mit, a istorijski nije provereno je i da je čuvenu rečenicu: "Pucajte, ja i dalje držim čas", zapisanu na kamenu među 29 humki, izgovorio direktor kragujevačke gimnazije Miloje Pavlović.

Najveće streljanje građana u Kragujevcu izvršeno je 21. oktobra 1941. godine u Šumaricama. Počelo je u sedam časova ujutru, a završeno je u dva popodne.

Okupatori, u znak odmazde zbog akcije pokreta otpora u kojoj je ubijeno 10 i ranjeno 26 vojnika nemačkog Vermahta, streljali su 2 796 građana Kragujevca i okolnih sela, među kojima je bilo i 300 đaka i profesora Prve kragujevačke gimnazije.

U Kragujevcu je sa đacima streljano više od 30 prosvetnih radnika, 16 profesora i 15 učitelja.

Izvor: Prva.rs
Foto: Vikipedija

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter