Izvor:
03.03.2019 u 15:22
0

ECFR OBJAVIO ANALIZU PREDSTOJEĆIH IZBORA U EP: Anti-EU nastrojene stranke držaće više od trećine Evropskog parlamenta!

Evropski savet za spoljne poslove (ECFR) objavio je analizu posvećenu predstojećim izborima za Evropski parlament (EP), navodeći da je "obzirom na to da su oni koji su antievropski orijentisani na putu da osvoje više od trećine mesta u narednom sazivu EP, ulog na izborima u maju 2019. neuobičajeno veliki".

Ovaj "tink-tenk" sa sedištem u Londonu i ispostavama širom EU, na čijem čelu se, između ostalih nalaze nekadašnji premijer i šef diplomatije Karl Bilt, bivši finski predsednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir Marti Ahtisari, kao i nekadašnji ministar spoljnih poslova Španije i bivši generalni sekretar NATO Havijer Solana, analizu je nazvao "Evropski izbori 2019: Kako oni koji su anti-evropski orijentisani planiraju da uruše Evropu i šta može da se učini da se to zaustavi".

– Iako među njima postoje značajne suštinske razlike, anti-evrsopske stranke bi mogle da se taktički udruže međusobno kako bi obezbedile podršku celom spektru ideja: od ukidanja sankcija Rusiji do blokiranja EU agende u spoljnoj trgovini, do stavljanja tačke na migraciju.

Navodi se da je Evropski parlament "najmanje uticajan" među upravnim telima Evropske unije, ali da "na žalost izmučenih internacionalističkih Evropljana, izbori za njega zaista jesu značajni".

– Glasanje bi moglo da dovede do toga grupa nacionalističkih anti-evropskih političkih stranaka koje zagovaraju povratak "Evropi nacija" osvoji kontrolni paket mesta u EP… Dugoročno gledano, njihova sposobnost da parališu proces donošenja odluka u centru umanjila bi tvrdnju onih koji su pro-evropski orijentisani da ovaj projekat (evropskih integracija) nije savršen, ali da je sposoban da se reformiše – piše u analizi.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/Antonio_Tajani

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter