Izvor:
31.10.2018 u 19:16
0

EKOLOŠKA KATASTROFA U KRAGUJEVCU: Reka Lepenica posivela od kancerogene boje, građani uplašeni!

Bivši radnici fabrike Zastava kamioni tvrde da se kancerogena farba iz te fabrike ispušta ovih dana u reku Lepenicu u blizini mosta u centru grada, zbog čega su pozvali nadležne da hitno reaguju.

Jedan od bivših radnika Milić Mićić tvrdi da je u ponedeljak video kako farba sive boje ističe u korito reke Lepenice u centru grada i, kako je rekao, stanari obližnjih zgrada su zbog toga uznemireni.

On je isticanje farbe u reku Lepenicu ocenio kao zločin za koji neko treba da odgovara.

Nekadašnji radnik održavanja u lakirnirnici Zastava kamiona Milojko Popović rekao je da opravdano sumnja da ta farba potiče iz kada u lakirnici, u kojoj su isključene pumpe, pa na otvorenom sada stoji oko 130 kubika kancerogene materije.

– Imamo saznanja da je u februaru već ispuštena jedna količina u Lepenicu. Čak i način na koji ta farba danas stoji u kadama predstavlja opasnost jer ne sme da bude na otvorenom pošto se radi o otrovnoj materiji – kazao je Popović i opisao to kao izvor opasne materije na 300 metara od centra Kragujevca.

Fabrika Zastava kamioni otišla je nedavno u stečaj, pa se u njoj ništa ne proizvodi, ali je prošle godine od jednog dela te fabrike formirana "Zastava tervo" u kojoj tvrde da farba ne potiče iz njihovih pogona. Direktor proizvodnje Zastave tervo Branko Veljović rekao je da se toj fabrici "nijedan kvadrat nije ofarbao tom zaštitnom farbom za koju se tvrdi da se ispušta Lepenicu".

– O ispuštanju farbe je, prema mojim saznanjima, obavešten Štab za vanredne situacije i inspekcija, pa nek oni urade svoj deo posla, uzmu uzorke i vide kakva je to sadržina i odakle potiče. I mi smo videli da se to ispušta u Lepenicu i veoma smo zainteresovani da se pronadje izvor i odgovorni – kazao je Veljović.

Načelnik Štaba za vanredne situacije Zoran Kočović je u izjavi kazao da taj sektor nije primio nijednu prijavu o ispuštanju farbe u Lepenicu.

U vodnoj inspekciji Šumadijskog upravnog okruga nemaju saznanja o zagađenju Lepenice, kao ni prijavu o takvom dešavanju, a ta inspekcija apelovala je na građane da podnesu prijavu, na osnovu koje će inspektori izaći na teren.

Izvor: Kurir
Foto: :Wukipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter