Izvor:
27.09.2018 u 09:52
0

Erdogan u prvoj zvaničnoj poseti Nemačkoj!

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan dolazi u posetu Nemačkoj s namerom da se smanje tenzije između dva NATO saveznika, a poseta se realizuje u trenutku kada se turska ekonomija suočava sa izazovima, a Evropi treba pomoć Turske kako bi se smanjio pritisak migranata sa Bliskog istoka

To je, inače, Erdoganova prva zvanična poseta Nemačkoj, u kojoj živi više od tri miliona ljudi turskog porekla,

Erdoganova poseta odvija se u senci napetih odnosa koji već godinama postoje između dve zemlje, a eksalirali su prošle godine kada je turski predsednik političke stranke u Nemačkoj nazvao neprijateljima Turske i optužio zvaničnike u Berlinu da se ponašaju kao nacisti, što je naišlo na osudu kancelarke Angele Merkel.

Međutim, dve zemlje su prepoznale zajedničke strateške interese, pa je tako portparol kancelarke Merkel juče rekao da je Turska važan partner Nemačke, ali i Evropske unije, te da Nemačka želi ekonomski i politički stabilnu i demokratski orijentisanu Tursku.

U autorskom tekstu za dnevnik "Frankfurter algemajne cajtung", Erdogan je naveo da je vreme da se razlike u mišljenjima ostave po strani i da se obe države koncentrišu na zajedničke interese.

Merkelova se 2016. godine snažno zalagala za sporazum sa Turskom koji je trebalo da zaustavi veliki priliv izbeglica i to je dogovor koji je opstao čak i kad su odnosi između Ankare i EU zahladneli.

Berlin takođe smatra Tursku veoma važnim partnerom u rešavanju konflikta u Siriji, ali navodi takođe višegodišnje nesporazume između dve zemlje, poput rezolucije nemačkog parlamenta iz 2016. u kojoj je turski masakr nad Jermenima priznat kao genocid, zatim hapšenje Nemaca nakon vojnog puča u Turskoj, te zabranu mitinga podrške Erdoganu u Nemačkoj.

Poslednjih meseci zvaničnici obe strane trude se da poprave odnose.

Erdogan će se, inače, u Berlinu dva puta sastati sa Merkelovom, u petak i ponovo na doručku u subotu, a predsednik Frank Volter Štajnmajer prireditiće turskom predsedniku formalnu večeru, kojoj, međutim neće prisustvovati mnogi opozicioni političari, ali ni Merkelova.

Erdogan će posetu završiti u subotu u Kelnu, gde će otvoriti novu dzamiju, čiju je izgradnju finansirala grupa povezana sa Turskom.

U Kelnu, ali i u Berlinu očekuju se demonstracije, a organizacija Amnesti Internešenal pozvala je Merkelovu da susret s turskim predsednikom iskoristi kako bi upozorila na dramatičnu situaciju u vezi s ljudskim pravima u Turskoj.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter