Izvor:
29.05.2017 u 16:43
0

FBI upozoravao, Britanci ignorisali: MASAKR U MANČESTERU JE MOGAO BITI SPREČEN!

Britanska bezbednosna služba MI5 najmanje tri puta je upozorena na ekstremističke stavove bombaša-samoubice Salmana Abedija, koji je prošle nedelje izveo napad na kraju pop koncerta u Mančesterskoj areni usmrtivši 22 osobe među kojima sedmoro dece, prenosi danas Bi-Bi-Si.

MI5 je pokrenuo istragu o tome kako je osoblje te službe postupilo nakon upozorenja javnosti da je Abedi (22) potencijalno opasan, a priprema i poseban izveštaj za britanske ministre i one koji nadziru rad britanske bezbednosne službe.

FBI je izjavio da su oni informisali britanske zvaničnike da je ovaj mladić deo severnoafričke ćelije Islamske države i da priprema napad u Velikoj Britaniji.

Abedi je navodno još 2016. godine stavljen na terorističku listu u SAD, nakon što je privukao pažnju tokom istrage terorističkih grupa koje deluju u Libiji.

– Nakon dojave FBI Abedi je bio pod prismotrom MI5. Smatralo se da Abedi planira da ubije značajnu političku figuru. Kako ništa nije bilo od ove istrage, on je više nije bio na samom vrhu prioriteta – kažu bezbednosni izvori.

Ipak, pored predostrožnosti od je izveo napad na u kojem je poginulo 22 ljudi, a ranjeno njih 64.

Rano jutros je u Zapadnom Saseksu uhapšen 23-godišnji muškarac osumnjičen za terorističke prestupe, a mančesterska policija je saopštila da su hapšenja izvršena na još dvema adresama u oblasti Mančestera i u Česteru protekle noći.

Trenutno je 14 muškaraca podvrgnuto ispitivanju u vezi sa istragom o napadu.

Do sada je ukupno 16 osoba uhapšeno, ali su jedna žena i 16-godišnji dečak u međuvremenu pušteni bez podizanja optužnice.

Policija je sapštila da istraga napreduje i da je u njoj angažovano oko 1.000 ljudi.

telegraf.rs
Foto: Twitter/mikegalsworthy, twitter/News_Executive,

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter