Izvor: Srbija Danas
22.02.2021 u 07:35
0

Građanima od danas dostupne sve ČETIRI vakcine!

U Srbiju je stigla i četvrta vakcina protiv koronavirusa i to 150.000 AstraZenekinog cepiva. Građani Srbije su tako dobili još jednu dodatnu mogućnost biranja između postojeće tri vakcine koje su bile u ponudi.

Od danas, kada je najavljen početak vakcinacije AstraZenekom naši državljani mogu, osim pomenute vakcine, da biraju još između vakcine kompanije Fajzer, kineskog Sinofarma i ruskog Sputnjika V.

SAZNAJTE JOŠ

DIREKTORKA TORLAKA: Ruski stručnjaci odobrili početak proizvodnje vakcine Sputnjik V

„JOŠ NIŠTA NIJE GOTOVO…“ Premijerka Brnabić objavila NOVI SPOT o borbi sa koronom (VIDEO)

PREMINUO OSNIVAČ POLICIJSKE ASOCIJACIJE: Đorđe Gračanin izgubio bitku sa koronom

EPIDEMIJA LAŽNIH VESTI PREPLAVLJUJE INTERNET: Evo kako da prepoznate PROVERENE informacije

NOVE MERE OD MARTA U BEOGRADU? Otkriveno šta može da se promeni za svakodnevni život

Sve četiri vakcine se daju u dve doze, a u međuvremenu su objavljene i studije o njihovoj efikasnosti. Za Fajzerovu vakcinu je poznato da je delotvorna u 95 odsto slučajeva, a već nakon prve doze 85 odsto, ruski Sputnjik V oko 92 odsto, dok su Sinofarm i AstraZeneka nešto manje delotvorne. Sinofarm ima efikasnost do 79 odsto, a AstraZeneka oko 70 odsto.

Razlike između vakcina su u načinu pravljenja, čuvanja i distribucije.

Fajzer/Biontek vakcina

Fajzer/Biontek vakcina je prva dobila upotrebnu dozvolu još 31. decembra kada je SZO odobrila hitnu upotrebu ove vakcine. Potrebne su dve doze u razmaku od tri nedelje. Velika Britanija je 2. decembra postala prva država na svetu koja je odobrila ovu vakcinu, a desetak dana kasnije odobrena je i u SAD.

Prve doze ove vakcine su 24. decembra u Srbiji dobili premijerka Ana Brnabić, ministarka za rad i članica Kriznog štaba za suzbijanje korona virusa Darija Kisić Tepavčević i epidemiolog, član Kriznog štaba Predrag Kon.

Neželjena dejstva koja su zabeležena posle primanja vakcine su bol, otok ili crvenilo na mestu uboda, zamor, glavobolja, bol u mišićima, jeza, bol u zglobovima, povišena telesna temperatura, mučnina, povraćanje, otok limfnih čvorova. Takođe postoji mogućnost alergijske reakcije na vakcinu u periodu od nekoliko minuta do jednog sata posle primene doze.

Sputnjik V 

Rusija je izazvala pravi bum kada je letos, još u avgustu, registrovala prva na svetu svoju vakcinu protiv koronavirusa pod imenom Sputnjik V. Njena efikasnost, kako je nedavno objavljeno, iznosi oko 92 odsto i sprečava razvijanje težih oblika bolesti i smrtni ishod.

Iako Rusija, kako tvrde iz Evropske komisije, još nije podnela zahtev za odobrenje ove vakcine u Evropskoj uniji, ona se već koristi u Mađarskoj. Hrvatska je nedavno takođe izrazila želju da počne pregovore oko nabavke ove vakcine. Kao i Fajzerova vakcina, daje se u razmaku od najmanje tri nedelje i u dve doze od kojih svaka sadrži različiti „vektor“ odnosno nosilac koronavirusa.

Kako je ranije saopšteno iz istraživačkog centra „Gamaleja“ koji je razvio ovu vakcinu, imunitet vakcinisane osobe počinje da se formira već posle prve doze, a druga doza daje organizmu dodatnu zaštitu. Vakcinacija u dve doze daje imuni odogovor u gotovo 100 odsto slučajeva.

Kako je saopštio krajem decembra direktor Ruskog direktnog investicionog fonda Kiril Dmitrijev, na osnovu eksperimentalnih podataka očekuje se da će Sputnjik dati najmanje dve godine imuniteta na Kovid-19. Rusija je pre nekoliko dana registrovala, nakon KoviVaka, i treću nacionalnu vakcinu protiv koronavirusa, a i lajt verzija Sputnjika V je u najavi.

Oksford/AstraZeneka

Adenoviruse, slično kao i Sputnjik V, koristi i vakcina AstraZeneka koju je proizvela istoimena kompanija i univerzitet Oksford u Velikoj Britaniji. Prvih 150.000 ove vakcine stiglo je u nedelju u Srbiju i kako je naglasila britanska ambasadorka Mekleod, na razvoju ove vakcine radili su i mladi naučnici iz Srbije.

Ova vakcine je dobila upotrebnu dozvolu zdravstvenih vlasti Velike Britanije krajem prošle godine. Razvijana je u prvim mesecima 2020, dok je na dobrovoljcima testirana u aprilu. Posle toga je prošla seriju kliničkih ispitivanja, a u trećoj fazi testiranja učestvovalo je 30.000 dobrovoljaca.

Klinička ispitivanja u tri faze pokazala su da ova vakcina ima efikasnost u 70 odsto slučajeva. Vakcina se prima u dve doze i neke zemlje je ne daju starijim osobama.

Vakcina AstraZeneka sadrži genetski modifikovan virus koji je korišćen da se imunizuju šimpanze. Izmenjen je kako bi se sprečilo da nastavi da zaražava ljude, ali i dalje sadrži deo sheme korona virusa – šiljasti protein.Kada se to ubrizga u ljudski organizam, on počinje da stvara šiljasti protein korona virusa, koji imuni sistem prepoznaje kao pretnju i pokušava da ga uništi. Kada imuni sistem, nakon toga, dođe u dodir sa pravim korona virusom, on je već „naučen“ kako da deluje.

Ova vakcina je, prema nekim izvorima, najjeftinija na tržištu i lako se čuva u frižiderima.

Kineska vakcina – Sinofarm

U ponudi za vakcinisanje protiv korona virusa u Srbiji je i kineska vakcina BBIBP-KorV (BBIBP-CorV), kineske državne kompanije Sinofarm, sa sedištem u Šangaju i ove vakcine je u našu zemlju najviše dopremljeno i najveći broj naših građana je upravo ovom vakcinom vakcinisan. Milion doza ove vakcine stiglo je u Srbiju 16. januara.

Kineski zvaničnici su 30. decembra objavili da je ova vakcina, posle tri faze ispitivanja, 79 odsto efikasna. Ovom vakcinom se vakciniše i u Ujedninjenim Arapskim Emiratima a njihova istraživanja pokazuju da je efikasna oko 84 odsto. Treća faza ispitivanja u Kini je obuhvatila 60.000 ljudi, rečeno je iz kompanije.

Sinofarmova vakcina se, van Kine, trenutno testira širom sveta, a odobrena je, osim u našoj zemlji i u Bahreinu, Egiptu, Jordanu, na Sejšelima i u UAE. Sinofarm vakcina se prima u dve doze na 28 dana. Zasnovana je na tradicionalnoj tehnologiji koja koristi umrtvljeni virus i koji se decenijama koristi u proizvodnji vakcina.

Kako objašnjavaju stručnjaci, tehnologija po kojoj je ova vakcina rađena vrlo je slična tehnologiji po kojoj se godinama izrađuju vakcine protiv sezonskog gripa. Kinesku vakcinu kompanije Sinofarm prvi je primio ministar zdravlja Zlatibor Lončar, a onda i ministar obrazovanja Branko Ružić. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je takođe najavio da će se njome vakcinisati.

U Srbiji je prema podacima za nedelju 21. februara 2021. godine izvršeno 1.183.444 vakcinacija protiv korona virusa.

Prema broju vakcinacija na milion stanovnika, Srbija je druga u Evropi, posle Velike Britanije.

U svetu je Srbija na 6. mestu po broju vakcinacija na milion stanovnika, posle Izraela, Sejšela, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Velike Britanije i SAD.

Srbija je ubedljivo prva u regionu po broju vakcinacija na milion stanovnika, a slede Rumunija, Slovenija, Mađarska, Hrvatska, Bugarska i Albanija.

Prema ukupnom broju vakcinacija, Srbija je druga u regionu, posle Rumunije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter