Izvor:
16.11.2019 u 15:53
0

HIT NA LIMANSKOJ PIJACI: Novosađani ponosni na Slađanu Petrov!

Ona je samohrana majka i podstanarka. Našla se oči u oči sa mnogim nedaćama, kao što su trajni invaliditet ruke, česte selidbe iz mesta u mesto, razvod braka, nemaština… Iz svega toga izašla je jača, jer je odlučila da se bori. Danas je oko njene tezge na Limanskoj pijaci uvek gužva, a njeni čuveni rezanci, testenine, zdrave slane pite, zimnica, ruski medovik i druge poslastice rasprodaju se za tren, tom brzinom da ih mušterije unapred naručuju. Na svoje radno mesto ne dolazi bez da je doterana, našminkana i – nasmejana.

Slađana Petrov rođena je 1979. godine u Rijeci, u ranom detinjstvu živela je u jednom selu u Bosni, a potom se sa majkom seli u Čelarevo, gde završava osnovnu školu. Školovala se za trgovca, ali je od malena razvila strast prema kulinarstvu, uz baku koja ju je naučila spremanju hrane na tradicionalan način. Po završetku školovanja dolazi u Novi Sad, potpuno sama, snalazeći se kako zna i ume. Petnaest dana nakon što je dobila prvo zaposlenje, mašina za rezance joj je izlomila ruku, nakon čega su ostale trajne posledice, te se njome i danas otežano služi. Godinama posle, nakon neuspelog braka, odlučno rešava da se za sebe i svoju kćerkicu Sašu izbori pomoću onog što najbolje ume, a to je priprema domaće hrane.

Nakon što sam uz baku savladala osnovu, kasnije sam učila od velikih majstora kineske i domaće kuhinje. Onda sam odlučila da izgradim svoj stil koji je spoj tradicionalne kuhinje, najkvalitetnijih namirnica i savremenog pristupa kulinarstvu – kaže Slađa.

Na samom početku, iako je bila sigurna u kvalitet onoga što pravi, nije imala iskustva sa plasmanom, pa je najpre svoje proizvode ponudila svojim komšijama ispred limanskog Doma zdravlja. Sušilica za veš prekrivena stolnjakom bila je njena prva improvizovana tezga, no to je nije omelo da iz dana u dan napreduje. Pozitivne ocene komšija dale su joj "vetar u leđa" i nameru da se time ozbilnjije bavi. Sledeća etapa razvoja bila je izlazak na Limansku pijacu, gde se suočila sa utiscima i mišljenjima većeg broja potrošača, ali i lojalnom i nelojalnom konkurencijom.

Mlada žena je od samog starta imala svest o netoleranciji velikog broja ljudi na hranu koja se proizvodi savremenom tehnologijom, te za svoje proizvode koristi isključivo prirodna jaja iz slobodnog uzgoja koka sa sela, domaće sorte voća i povrća, prirodni med, najkvalitetnije domaće integralno brašno od svih vrsta žitarica.

Slatke i slane proizvode pravim bez veštačkih boja i aroma, bez kvasca i praška za pecivo. Samim tim sam kvalitet podigla na najviši nivo. Zimnicu u teglama i pekmeze pravim na starinski način – pasterizacijom bez konzervansa, vinobrana i ostalih veštačkih dodataka za produžavanje svežine – objašnjava sagovornica portala Moj Novi Sad.

Njeni čuveni medovik, malinovik, baklava, čizkejk, lenja pita sa jabukama i ostali slatkiši prave se takođe isključivo od integralnog brašna.

Kaže da je sigurna da je na pravom putu, a u prilog tome idu i komentari zadovoljnih mušterija, od kojih ćemo izdvojiti samo neke. Dejan: "Slađo, otkad sam prešao na hrono ishranu i koristim tvoje proizvode, ja sam se preporodio. Napokon mi hrana više nije teška za varenje i osećam se zdravije", Maja: "Moja ćerkica obožava tvoje mafine da nosi za užinu, a ja sam srećna jer znam da sam joj spakovala zdrav obrok umesto grickalica", Jelena: "Slađina tezga na Limanskoj pijaci je jedna od nezaobilaznih i razlog da poranim subotom dok još nije prodala sve moje omiljene proizvode. Moji favoriti su integralna domaća testenina sa spanaćem i batat krompirom, domaća cvekla i integralni čizkejk".

Na pijaci je svakog petka i subote od 8 do 12 sati, a neretko se dešava da se njena tezga skoro isprazni već za sat vremena. Pravi je hit slana pita sa krompirom i vrganjima, kao i speltina pita sa sirom i spanaćem.

Najveći grabež bude ujutru oko slanih pita. Dođu na doručak i misle da su poranili ako je 9 sati, kad ono – nema njihove omiljene pite. Joj, te tuge. Zato je nasigurnije poručiti kako biste bili sigurni da će vas omiljena klopa sačekati – napominje Slađana.

Takođe su popularni i domaći pekmezi, ajvar, sataraš, kečap, kuvani paradajz, paprika sa maslinovim uljem i belim lukom i ostala izvrsna zimnica.

Sa Novosađanima je ostvarila jako lep odnos i tvrdi da su oni veoma prijatni kao kupci, te je sa njima lako imati lepu komunikaciju i saradnju. Svoj posao je proširila i po drugim gradovima, najviše u Beogradu, jer vikendom dostavlja proizvode u Borču. Takođe, šalje ih i po celoj Srbiji, a oni su "obišli" i Nemačku, Izrael, Mađarsku, Grčku, Italiju… Među stalnim kupcima neumorne Novosađanke nalaze se i oni koji tragaju za zdravom hranom, osvešćeni koliko je ona bitna za sveukupno zdravlje, kao i oni koji su netoleranti na gluten, šećer, aditive i sl. Svi zainteresovani mogu je podržati ili poručiti njene proizvode putem Fejsbuk stranice "Slađini domaći rezanci Novi Sad".

Slađa ustaje veoma rano, odmah pravi dnevni plan za tekući dan. Potom nahrani kućne ljubimce, spremi dete za školu, popije kafu i smena može da počne.

Ako su petak ili subota, pripremam se za polazak na pijacu, a ostalim danima idem u nabavku, pišem porudžbine, pripremam testenine, kolače, hleb i ostalo. Sa obavezama završavam veoma kasno, jer dan jedne samohrane majke traje poprilično dugo – iskreno nam priča vredna sugrađanka.

Ipak, ćerkica joj mnogo pomaže. Često ispeče jaja za doručak, mesi njoke, širi veš, pere suđe i na razne druge načine pokušava da olakša svojoj mami svakodnevnu borbu za što lepši život njihovog dvojca.

Naša sagovornica specifična je i po tome što na pijacu dolazi uvek elegantno obučena, najčešće u suknjama ili haljinama, sa obućom na štiklu.

Nema dana da ne dobijem kompliment kako je lepo videti tako lepo sređenu ženu, iako radi za tezgom. Desilo se da žena šalje muža da kupi nešto kod mene pa mu objasni da se ispred mesare "Kamendin" okrene i čim vidi prvu doteranu devojku, znaće da sam ja – sa osmehom prepričava Slađa.

Veruje da je od većine razlikuje činjenica da motiv njenog bavljenja ovim poslom nije isključivo komercijalni, već radi ono što zaista voli i najsrećnija je kad joj kupci jave da su zadovoljni i da su se slatko najeli. Takođe, često svoje proizvode poklanja ugroženim porodicama sa decom i rado se priključuje mnogim humanitarnim akcijama.

U dinamici pijačne vreve dešavaju se i razne anegdote, a Slađa se prisetila jedne koju rado prepričava:

– Koji vam je ovo kolač? – pita kupac.

– To je Ruski medovik – kažem ja.

– Pošto je? – pita on, na šta odgovaram da je 300 dinara.

– Uuu, ala deru ovi Rusiiii!

Kad čuju njenu životnu priču, često je pitaju kako sve postiže sama.

Ja sam jedna zadovoljna i srećna zena. Majčinstvo je nešto sto me je naučilo odgovornosti i požrtvovanosti, a ljubav je moja zvezda vodilja. Suština mog zadovoljstva u životu su lepe misli – otkriva nam ova sposobna majka i dodaje da ima posebnu poruku za žene koje se možda nalaze na nekoj prekretnici, kao što je i ona nekada bila.

Budite zahvalne za svaku koru hleba koju danas pojedete. Bavite se lepim mislima. Sve što radite neka bude iskreno i iz srca, tad su rezultati najbolji. Učite od najboljih, naučite da slušate, a ne da radite po svojoj sujeti i uspeh je zagarantovan – glasi njena poruka.

Iako se na pijaci odlično snašla, ipak bi volela da tu ne ostane zauvek.

San mi je da otvorim neki svoj kutak. Da ga ja uredim. Da mu dam domaćinsku dušu, da se svako ko dođe oseća kao kod kuće – deli sa nama svoj plan, za koji smatra da je još uvek isuviše "mala".

Upoznavši je, ubedila nas je iz prve da je dovoljno "velika" da ono o čemu sada sanja jednom i – ostvari.

Izvor: MojNoviSad.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter