Izvor: Kurir
01.11.2023 u 10:56
0

HOĆE LI BITI SNEGA U NOVEMBRU? Evo šta kažu meteorolozi, kada kreće smrzavanje

Metereolozi otkrivaju kakvo nas vreme očekuje ove zime

Pomoćnik direktora RHMZ-a Goran Mihajlović kaže da prve prognoze pokazuju da ćemo imati i nešto topliju zimu, ali da nam neće nedostajati ni kiše ni snega.

Goran Mihajlović navodi da će nam početak novembra doneti nešto svežije vreme u odnosu na prethodni period, ali da će temperature biti malo iznad prosečnih vrednosti.

“Što znači da bi u prvih sedam do deset dana imali maksimalnu temperaturu između 16 i 21 stepen, do 6. ili 7. novembra, a zatim negde između 12 i 17 stepeni”, dodao je Mihajlović.

Ističe i da će češća pojava kiše obeležiti početak novembra, kao i da će gotovo svakodnevno biti padavinaNa pitanje hoćemo li imati obilnije padavine, Mihajlović kaže da će biti kiše i to negde između 20 i 30 milimetara dnevno, posebno u petak i subotu. Ističe i da se zbog suvog perioda koji je za nama ne očekuje da te padavine donesu neke probleme.

TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

 

U oktobru prosečna temperatura bila 18 stepeni.

Ukazuje da su septembar i oktobar bili topli značajno iznad proseka, kao i da je prema preliminarnoj računici u oktobru temperatura bila pet ili preko pet stepeni viša u odnosu na prosek.

“Ono što prema mesečnim izgledima očekujemo u novembru jeste topliji novembar, dakle srednja temperatura bi bila nekih dva stepena iznad onih višegodišnjih vrednosti i srednja maksimalna bi se kretala između 11 i 14 stepeni, dok bi padavine bile u granicama višegodišnjih vrednosti, što za novembar iznosi između 40 i 70 milimetara po kvadratnom metru”, kaže Mihajlović.

Inače u oktobru prosečna temperatura je oko 13 stepeni, a ovog oktobra prosečna temperatura bila je oko 18 stepeni. Maksimalna dnevna temperatura je tokom prethodnih godina bila oko 18,3 stepena u oktobru, dok je ove godine 23 stepena.

”Ono što bih mogao dopuniti jeste da je do sada najtopliji oktobar, kada posmatramo tu srednju mesečnu vrednost, bio 1907. u Beogradu sa 17,7 stepeni. Za ovaj oktobar smo u dosadašnjim izmerenim vrednostima negde na granici da prevaziđemo ili dostignemo ovu vrednost. Svakako ćemo sačekati potpunu i detaljnu analizu za nekih dan-dva na sajtu Hidrometeorološkog zavoda”, objašnjava Mihajlović.

Hoće li biti snega u novembru?

Govoreći o tome možemo li sneg očekivati u novembru, Mihajlović navodi da je za sada izvesno da ga neće biti u prvoj polovini novembra.

“Pored toga neki srednji datum, kada uzmemo sve datume kada je padao prvi sneg u istoriji i nađemo srednju vrednost, to je23. novembar kada je reč o Beogradu i u tom smislu po statistici možemo očekivati. S obzirom na samu fiziku i procese u atmosferi koje uslovljavaju snežne padavine, nekih pet do sedam dana za pouzdanu prognozu snega će ipak biti potrebno. Tako da za sada ne možemo reći da očekujemo neki značajniji sneg u novembru“, objašnjava Mihajlović.

Kakva će biti zima?

Na pitanje kakva će nam biti zima, Mihajlović kaže da prve i preliminarne prognoze ukazuju da ćemo imati nešto topliju zimu od proseka.

“Ali sa padavinama koje bi bile iznad onih višegodišnjih vrednosti, dakle između 120 i 180 milimetara, u jugozapadnoj Srbiji i do 200 milimetara. Što znači da neće nedostajati ni kiše ni snega ove zime, s obzirom da prethodnih nismo baš imali puno snega”, zaključuje Mihajović.

BSC Happy

 

Inače, kako najavljuje RHMZ, sneg se na Zlatiboru očekuje od 14. novembra. Do tada će vreme uglavnom biti kišovito i prohladno, temperatura će biti desetak stepeni. Onda od 14. novembra RHMZ najavljuje snežne padavine i pad temperature do nule.

Takođe, prema grafikonu RHMZ-a, na Kopaoniku se sneg očekuje 2. novembra.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter