Izvor: Alo
01.05.2024 u 14:07
0

SPREMITE KIŠOBRANE: Nevreme samo što nije stiglo

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

Marko Čubrilo, meteorolog, u najnovijoj vremenskoj prognozi, najavljuje da u sredu posle podne počinje destabilizacija atmosfere.

– Od 2. maja do oko 6. maja biće svežije i vrlo nestabilno uz grmljavinske pljuskove i uslove za grmljavinske nepogode. Posle kraće stabilizacije, već oko 8. maja postoji mogućnost novog pogoršanja i u ovom trenutku do sredine meseca nema signala za povratak toplog i stabilnog vremena – objavio je Čubrilo.

On prognozira da će danas posle podne nad jugozapadnim, zapadnim i južnim predelima uslediti jača destabilizacija atmosfere uz grmljavinske pljuskove, a biće uslova i za vremenske nepogode.

Do uveče u košavskom području duvaće umeren do jak, jugoistočni vetar.

Vremenska prognoza za četvrtak

U toku noći ka četvrtku ređih nestabilnosti bi trebalo da bude i nad središnjim, severnim i istočnim predelima, i očekuje se dalja destabilizacija atmosfere uz česte grmljavinske pljuskove i povoljne uslove za grmljavinske nepogode.

– Kako će još u četvrtak na severu, severoistoku i istoku regiona biti relativno toplo u atmosferi će biti dovoljno energije za pokretanje jakih konvektivnih razvoja i biće lokalnih vremenskih nepogoda koje će za kratko vreme dati i preko 15 mm taloga, usloviti pojavu tuče/grada, jako sevanje i prolazno vrlo jak vetar. U četvrtak će maksimum biti do 16 stepeni nad središnjim i zapadnim do oko 25 stepeni ponegde nad istočnim delovima regiona – naveo je.

Vremenska prognoza za petak

Veoma nestabilno vreme će se nastaviti i u noći ka petku i zatim će sve do kraja nedelje, kada će uz česte, lokalno i jake grmljavinske pljuskove, biti uslova za lokalne nepogode, posebno nad istočnim delovima regiona.

Najhladnije će biti u petak kada će uz okretanje vetra na pojačan, severozapadni smer maksimalne dnevne temperature biti uglavnom od 9 do 16 stepeni Celzijusa, dok bi ostalih dana maksimumi bili od 15 do 23 stepena Celzijusa.

Čubrilo je naveo da se stabilniji period očekuje od 6. do oko 8. maja, ali već tada modeli daju mogućnost novog pogoršanja uz kišu, grmljavinu i zahlađenje.

– Trenutno sve do oko polovine meseca simulira se nestabilno vreme uz temperature oko ili malo ispod proseka. Ukupna količina padavina će u periodu od 1. do 6. maja jako varirati, jer će najveći deo tih padavina dolaziti u vidu jakih, prostorno, ograničenih grmljavinskih pljuskova i na malom prostoru može pasti i preko 20 mm taloga, dok samo nekoliko kilometara od tog mesta kiše i neće biti – zaključio je.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter