Izvor:
30.09.2016 u 18:07
0

IMA LI MESTA PANICI? Među migrantima u Srbiji hara MALARIJA!

Poslednja dva do tri meseca među migrantima, koji su "balkanskom rutom" stigli u Srbiju, zabeleženo je 11 slučajeva malarije.

To je rekao na okruglom stolu u Nišu epidemiolog Branislav Tiodorović i istakao da "nema mesta panici".
Ipak, upozorava on, važno je u ovoj situaciji biti oprezan, prenose Južne vesti.
– Imate čoveka koji nosi oboljenje i komarca koji ga može preneti. Iako smo davno još šezdesetih godina u Srbiji iskorenili autohtonu malariju, može se ponoviti – smatra dr Tiodorović.

Na dodatni oprez lekare podstiče podatak da je u Srbiji trenutno 7.000 migranata i tražilaca azila od čega je veliki broj u zemlju ušao ilegalno, što znači da nije prošao nikakvu kontrolu.

– Ako krene ono što se može desiti, s obzirom da dogovori Evropske unije i Turske ne funkcionišu i rat za koji smo mislili da će prestati nije prestao, možemo očekivati 2,5 miliona izbeglica, odnosno migranata u Turskoj koji mogu krenuti ovuda ka Zapadnoj Evropi – priča ovaj epidemiolog.

Kada govori o oprezu, kako dodaje, misli na rano otkrivanje, lečenje i praćenje oporavka od zaraznih bolesti, kakvih u Srbiji i Evropi još nema.

– Migranti dolaze iz područja gde postoje bolesti koje su kod nas već odavno reducirane, ali mogu da se povrate. Najveći problem je Sirija, a tu su i Pakistan, Bangladeš, Avganistan, Irak, Somalija – priča dr Tiodorović.

Kako objašnjava, oni koji dođu bolesni odmah idu u bolnicu i lečenje počinje, ali je kontrola nužna zbog kliconoša – onih koji nose bakterijske i virusne bolesti sa dugom inkubacijom.

– Što se, na primer, dečje paralize tiče, Sirija je nekad sprovodila odličnu vakcinaciju. Međutim, u ratu prestaju sistematske obaveze. Interesantna je i tuberkuloza, pogotovo u Siriji i delu Iraka koji su područja endemske tuberkuloze koja kod nas nikad nija postojala – priča Tiodorović.

Postoji mogućnost da našom teritorijom prođu i zaraženi lajšmaniozom – parazitskom bolešču koju, kao i malariju, prenose komarci.

– Te bolesti ima u Grčkoj, Makedoniji, Crnoj Gori i Albaniji, ali ovi ljudi dolaze s područja gde je ima još više, a vektori za prenošenje te bolesti, kao i za malariju, postoje – komarci – ističe dr Tiodorović.

Ovaj epidemiolog podseća i da zarazne bolesti iz endemskih područja mogu da donesu i naši građani, radnici u inostranstvu ili turisti.

Ipak, osim malarije, nijedna bolest takve težine među migrantima u Srbiji nije zabeležena. Probleme su do sada stvarale akutne zaraze poput infekcija disajnog trakta i zapaljenja pluća i kod dece i kod odraslih, kao i nezarazne hronične bolesti – srčana i plućna oboljenja i dijabetes.

Informer
Foto: Twitter/RgalpinBBC

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter