Izvor: Tanjug
11.11.2022 u 16:42
0

Institut za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović-Batut“ objavio: Tokom prošle nedelje zabeleženo je 6.458 slučajeva oboljenja sličnih gripu!

U Srbiji se registruje nizak intenzitet aktivnosti virusa gripa, a tokom prošle nedelje zabeleženo je 6.458 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović-Batut“.

Najveća učestalost obolevanja registruje se u uzrasnoj grupi do četiri, a zatim od pet do 14 godina, a najviša stopa incidencije registrovana je u Braničevskom, Rasinskom i Južnobačkom okrugu, navedeno je u saopštenju.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Na osnovu potvrde Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, na teritoriji Beograda u cirkulaciji su i rinosincicijalni virus i adeno virusi.

Infekcije rinovirusima, respiratornim sincicijalnim virusom (RSV), adenovirusima i parainfluenca virusima mogu izazvati oboljenja slična gripu, sa sličnim simptomima i samo na osnovu laboratorijske potvrde može se govoriti o kom uzročniku je reč.

Vakcinacija protiv gripa u Republici Srbiji sprovodi se od početka oktobra i odziv građana koji pripadaju kategorijama osob u posebnom riziku, kojima je vakcina namenjena, je zadovoljavajući.

DANAS JE DRŽAVNI PRAZNIK U SRBIJI, OVAJ CVET STAVITE NA REVER: Obeležava se „Dan primirja“ u Prvom svetskom ratu!

Zaključno sa 4. novembrom 2022. godine vakcinisano je više od 240.000 građana i dato oko 60 odsto od ukupnog broja doza vakcine protiv gripa nabavljenih za ovu sezonu, navodi Batut.

Vreme neophodno za sticanje imuniteta je dve do tri nedelje posle davanja vakcine, a trajanje postvakcinalnog imuniteta varira i traje između šet i 12 meseci, pa iz toga proizilazi potreba vakcinacije svake godine.

Vakcina protiv gripa može se dati istovremeno sa vakcinom protiv COVID-19 ili sa vakcinom protiv oboljenja izazvanih Streptokokusom pneumonije za osobe koje su u posebnom riziku.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter