Izvor:
20.06.2019 u 12:53
0

ISTORIJSKI REZULTATI: VELIKI USPEH U MEĐUNARODNOJ FINANSIJSKOJ UTAKMICI: Srbija emitovala evroobveznicu na Londonskoj berzi vrednu MILIJARDU EVRA!

Srbija je prvi put posle šest godina emitovala 10-godišnju evroobveznicu u vrednosti milijardu evra, i to na Londonskoj berzi, jednoj od najvažanihih i najvećih na svetu, po najnižoj kamatnoj stopi koju je naša država ikada ostvarila na hartije ove ročnosti, saopštio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Kamata iznosi samo 1,619 odsto, rekao je Mali na konferenciji za novinare, ističući da je to "istorijski uspeh, nikada bolji rezultat, i najniža kamatna stopa ikada na desetogodišnje obveznice u evrima emitovane od strane Republike Srbije na međunarodom finansijskom tržištu".

– Poređenja radi, cena obveznica denominovanih u dolarima iz 2011. i 2013. je bila 4,8 odsto i 7,5 odsto, a mi smo juče dobili 1,619 odsto – precizirao je ministar.

Prema njegovim rečima, pet puta niža cena za kapital koji smo dobili, znači pet puta veće poverenje investitora i međunarodnog finansijskog tržišta u hartije Republike Srbije i u reforme koje je sprovela Vlada Srbije.

Milijardu evra od nove obveznice, objasnio je, biće iskorišćeno za prevremeni otkup ovih starih skupih obveznica denominovanih u dolarima, pri čemu će se uštedeti 3,8 milijardi dinara samo na kamati koju bi Srbija plaćala do kraja otplatnog perioda.

Mali je dodao da je postignuta cena bolja čak i od obveznica zemalja u regionu koje imaju investicioni rejting i koje su članice Evropske unije.

– Ovo je neobezbeđena obveznica, dakle nemate nikakv kolateral, nikakvu garanciju koja je vezana za to, i kada uporedite druge zemlje čak i EU i regiona mislim da smo bolji od Rumunije, Bugarske, nisam siguran za Mađarsku, tako da imamo kredibilitet – kaže on.

Prema njegovim rečima, delegacija Ministarstva finansija i Narodne banke Srbije, održala je niz sastanaka sa investitorima u Bostonu, Njujorku, Frankfurtu i u Londonu, nakon čega se 19. juna pristupilo prikupljanju ponuda.

– Ostvarena je tražnja od preko 6,4 milijardi evra od strane respektibilnih svetskih fondova, osiguravajućih kuća i banaka uz veoma dobru geografsku disperziju – rekao je Mali, i podvukao činjenicu da je tražnja investitora za našom hartijom od milijardu evra čak šest puta nadmašila ponudu, odnosno ukupnu vrednost emisije.

Izvor: Kurir.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter