Izvor: Tanjug
04.10.2022 u 15:28
0

JELI PEČURKE, PA ZAVRŠILI U BOLNICI: Osam pacijenata na VMA u teškom stanju!

Osam od devet pacijenata koji su zbog trovanja pečurkama zadržani na VMA je u teškom stanju, rečeno je danas u toj medicinskoj ustanovi.

Kako su rekli na VMA, jedna pacijentkinja iz Beograda je u međuvremenu otpuštena kući.

VMA je juče navela da su pacijenti iz Šapca gljive nabavili kod neovlašćenog prodavca, i konzumirali ih, misleći da je reč o rudnjačama i lisičarkama, kao i da su gljive bile polomljene i da ih je bilo najmanje tri vrste, što otežava prepoznavanje.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Šabačka policija uhapsila je juče M. G. (72) zbog sumnje da je u prethodnih nekoliko dana na pijaci u Šapcu prodavala gljive od kojih je više osoba zadobilo simptome trovanja, saopštio je MUP.

– Upozorenje svima onima koji koriste gljive za jelo, kao i beračima gljiva je da budu maksimalno oprezni, jer odgovornost za zdravlje i ličnu bezbednost je na svakome ko bere i jede samonikle gljive – upozorava Nacionalni centar za kontrolu trovanja VMA.

VMA upozorava da se samo hemijskom analizom može tačno utvrditi otrovnost gljiva i da se, bez dobrog poznavanja gljiva i društva osobe koja je odličan poznavalac, ne treba upuštati u njihovo branje.

UHAPŠENA ŽENA KOJA JE NA PIJACI PRODAVALA PEČURKE OD KOJIH SE OTROVALO SEDMORO ŠAPČANA!

Tako je navode da je zabluda da ima potpuno identičnih jestivih i otrovnih gljiva, te da se one mogu raspoznavati po određenim karakteristikama.

Upozorenje zdravstvenim radnicima je da obavezno konsultuju Nacionalni centar za kontrolu trovanja VMA na telefon 011/3608-440, jer je specifičnu terapiju neophodno započeti u prvih 48 sati.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter