Izvor:
27.12.2018 u 10:44
0

KUBUROVIĆ: Potpuna novina u zakonu biće uvođenje e-aukcije!

Ministarka pravde Nela Kuburović najavila je danas da će naredne godine biti promenjen Zakon o izvršenju i obezbeđenju, ističući da će potpuna novina u zakonu biti uvodenje e-aukcije.

Kuburović je za rekla da očekuje da se predlog zakona nađe pred poslanicima u Narodnoj skupštini u prvoj polovini godine.

Ona je dodala da na izmeni zakona već nekoliko meseci radi radna grupa, koja ima preko 20 članova, a koju čine sudije, advokati, predstvanici Narodne banke, Americke privredne komore, Saveta investitora i NALED-a.

Kuburović je rekla da se tokom rada radne grupe iskristalisalo dosta novih spornih pitanja koje treba rešiti, te je naglasila da je cilj da se uklope različiti interesi.

"Radimo na ujednačavanju sudske prakse zato što smo ustanovili da izvršitelji na područjima različitih apelacija različito postupaju, da sudovi različito postupaju, da je često nejasno šta je to nepravilan akt koji donosi izvršitelj", rekla je Kuburović.

Kako je naglasila, ono što treba da predstavlja potpunu novinu u zakonu je uvodenje e-aukcije.

"Upravo se ustanovilo da kod prodaje nekretnina imamo najviše nedostataka, najviše nepravilnosti, tako da kroz uvodenje e-aukcije kakva praksa postoji i u EU imaćemo transparentan proces, omogućićemo svim zainteresovanima da učestvuju, informacije će biti zaštićene", objasnila je ministarka.

Sa druge strane, kako je dodala, zakon treba da se bavi socijalnim karaterom, tako da će odredene socijalne kategorije biti obuhvaćene izmenama i dopunama.

Ona je dodala da je više od milion i po predmeta završeno od uvođenja zakona, ističući da su sudovi znatno rasterećeni.

Kuburović je istakla da će javna rasprava za Nacrt teksta izmena i dopuna Zakona o izvršenju i obezbedenju biti organizovana u sedištima apelacionih sudova, kao i da ce nakon toga usaglašeni tekst biti prosleđen i relevantnim institucijama na mišljenje.

Ona je dodala da se, prilikom donošenja Zakona o izvršenju i obezbedenju 2015. godine, Ministarstvo pravde obavezalo da će da prati način primene i njegovu implementaciju.

"Tada smo već rekli da ako se uoce nepravilnosti u radu svakako ćemo da pristupimo novim izmenama pre svega kako bismo imali ujednačenu sudsku praksu, izvršiteljsku praksu", rekla je Kuburović.

Na konstataciju da udruzenja insistiraju na zaštiti krova nad glavom, te pitanje može li dom da bude izuzet iz Zakona, Kuburović je rekla da se ta inicijativa razmatra i dodala da veruje da će se naći kompromisno rešenje.

"Ali ono što je bitno da se mora voditi računa o načelu srazemere koji i dan danas jeste kroz Zakon propisan kao jedno od osnovnih načela. U praksi se pokazalo da se prodaju nepokretnosti ali i imovina veće vrednosti od potraživanja, tako da je to jedan od razloga zbog kog treba da se preispita i da se na odgovarajući način načelo srazmere zaštiti", rekla je Kuburović.

Na pitanje da li su mnogobrojne pritužbe zbog tarifa izvršitelja tema radne grupe, Kuburović je rekla da će izmene i dopune Zakona i Pravilnik o tarifama pretrpeti izmene kako bi izvršni poverilac i izvršni dužnik imali manje troškove postupka.

Ministarka je naglasila da radna grupa završava svoj prvi deo uskoro, što znači da će se radna verzija teksta naći i na javnoj raspravi, koja će biti organizovana u sve četiri apelacije.

"Nakon toga će nacrt biti dostavljen i svim relevantnim institucijama, biće pozvana stručna i šira javnost da dostavi svoje primedbe, tako da verujem da ćemo imati u prvoj polovini godine zakon u Narodnoj skupštini", poručila je Kuburović.

Izvor. Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter