Izvor:
23.01.2018 u 21:19
0

LAVINA U ITALIJI: Helikopterima evakuisali ljude, odsečena sela i zatvorene škole!

Snežne padavine izazvale su pometnju širom Alpa, a iz jednog hotela sa četiri zvezdice na severu Italije helikopterima je evakuisano oko 100 ljudi zbog lavine koja se obrušila tokom noći.

Hotel "Langtauferer", koji se nalazi u blizini granice sa Austrijom na 1.870 metara nadmorske visine, nije direktno pogođen, ali je ta oblast u izuzetno povišenom riziku od novih lavina, saopštili su predstavnici agencije za civilnu zaštitu u Bolcanu. Taj hotel se nalazi na oko 100 kilometara severozapadno od Bolcana.

U hotelu ponovo ima struje i gosti nisu hteli da idu, pa je gradonačelnik naložio evakuaciju. Sa četiri helikoptera dosad je evakuisano 100 gostiju i radnika hotela. Oni su prebačeni u gimnaziju u obližnje mesto San Valentino. Menadžer hotela "Langtauferer" Maritina Doene je izjavila da je evakuacija prošla bez problema i da su svi ostali mirni.

Evakuisani su i gosti iz obližnjeg privatnog smeštaju, a celo selo je odsečeno od najbližeg glavnog puta udaljenog na oko 20 kilometara.

Ceo severni deo Alpa je u riziku od lavina posle obilnih snežnih padavina. Zvaničnici navode da je visina snega dostigla dva metra, čime je oboren rekord s početka 80-ih godina prošlog veka. Obilne snežne padavine poremetile su saobraćaj širom Alpa, a u Francuskoj je u podnožju Mon Blana zatvoren skijaški centar Šamoniz zbog, kako su upozorili zvaničnici, visokog rizika od lavina.

U istoj oblasti zatvoreno je i nekoliko glavnih puteva i tunela. Autoput u Švajcarskoj, koji vodi do tunela Gotard u smeru ka Italiji, takođe je zatvoren.

Od ostatka sveta odsečena su i skijališta u Švajcarskoj Zermat, Andermat i Zas-Fe. Snežne padavine su otežale i dolazak učesnika Svetskog ekonomskog foruma u švajcarski Davos.

Škole u pojedinim odsečenim selima u austrijskom Tirolu i danas su zatvorene

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/RTenfrancais

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter