Izvor:
04.11.2018 u 13:06
0

MAKRON: Sledi dijalog o budućnosti Nove Kaledonije!

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je danas da je većina građana u Novoj Kaledoniji koji su izašli na referendum o nezavisnosti odlučila da ostane deo Francuske, i istakao da je jedini dalji put – dijalog o budućnosti tog južnopacifičkog arhipelaga koji je u sastavu Francuske od 1853.

Makron je to rekao u televizijskom obraćanju, a francuski premijer Eduar Filip sastaće se sa zvaničnicima u Novoj Kaledonji kako bi razgovarali o planovima za budućnost.

Danas održan referendum u Novoj Kaledoniji rezultat je procesa koji je počeo pre 30 godina s ciljem da se okonča višegodišnje nasilje između pristalica i protivnika nezavisnosti od Francuske.

Preliminarni rezultati današnjeg referenduma pokazali su da se većina glasača izjasnila za očuvanje veza s Francuskom.

Prema rezultatima sa 202 od 284 glasačka mesta, protiv nezavisnosti od Francuske glasalo je 60 odsto građana koji su izašli na birališta na toj francuskoj prekomorskoj teritoriji u Tihom okeanu, saopstila je Kancelarija francuskog Visokog komesara, prenosi AP.

Na referendum je pozvano da izađe 174.000 glasača kako bi odgovorili na pitanje: "Da li želite da Nova Kaledonija stekne pun suverenitet i da postane nezavisna?".

Izlaznost je na današnjem referendumu bila toliko velika da su neka birališta u Numei, prestonici Nove Kaledonije, morala da ostanu otvorena sat vremena duže nego što je planirano, a zbog dugih redova ljudi koji su čekali da glasaju, navodi se u saopštenju Kancelarije.

U saopštenju stoji i da je došlo do manjih incidenata u Numei dok su glasovi prebrojavani, pri čemu je zapaljeno sedam automobila, dok je u dva slučaja prijavljeno je gađanje kamenjem.

Ipak, glasanje je, generalno, proteklo mirno.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/Printscreen/EmmanuelMacron

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter