Izvor:
20.11.2019 u 20:24
0

MAPA NAJOPASNIJIH DESTINACIJA U 2020. GODINI: OVE delove sveta OBAVEZNO zaobiđite! (FOTO)

Zahvaljujući povećanoj dostupnosti putovanja, svet nikada nije bio manji, ali gde god da odete postoje određeni rizici.

Međunarodni SOS, servis za medicinske i putne bezbednosne rizike, objavila je 11. godišnju Mapu rizičnih putovanja, koja procenjuje najopasnija mesta za posetu u 2020. godini, kao i najveće probleme sa kojima se putnici mogu suočiti.

Na mapi sveta Međunarodni SOS je razvrstao zemlje u pet kategorija rizika – beznačajan, nizak, srednji, visok i ekstreman. Te procene su, kako kažu, zasnovane na trenutnim pretnjama koje po putnike predstavljaju političko nasilje (uključujući terorizam, pobune, nemire i ratove), društvene nemire (sektaško, komunalno i etničko nasilje), ako i nasilne i manje zločine.

– Građanski nemiri su generisani usled nejednakosti, jer ljudi žele drugačiju situaciju od one koje su imali u svojoj prošlosti – kaže Metju Bredli, regionalni bezbednosni direktor Međunarodnog SOS-a.

– To je najuočljivije u Hong Kongu i zemljama niskog rizika poput Čilea, te u nekim sa povećanim rizikom tipa Bolivija, Ekvador i Liban.

Drugi faktori prema kojima je lista sačinjena uključuju transportnu infrastrukturu, industriju, efikasnost bezbednosnih i službi za vanredne situacije, kao i podložnosti prirodnim katastrofama.

– Posmatrajući 2020, Sjedinjene Američke Države su izlistane kao zemlja sa niskim bezbednosnim rizikom za putovanje, međutim postoje zabrinutosti vezane za predstojeće predsedničke izbore. Ono što možemo da očekujemo – pre ili posle izbora – su protesti. Možemo videti šta se događa u Hong Kongu ili Čileu – ističe Bredli.

U 2020. najopasnije zemlje, sa ekstremnim bezbednosnim rizikom, su uglavnom u Africi i na Bliskom istoku, uključujući Libiju, Siriju, Irak, Jemen i Avganistan. Meksiko, u kojem je rašireno nasilje narko kartela – ima niz ocena, od umerenog do visokog rizika, kao i Indija i Egipat.

Medicinski rizici takođe su faktor kod putovanja, pa su u sastavljanje liste uključeni procena dostupnosti zdravstvene brige, pretnja od infektivnih bolesti i drugo.

Vreme je još jedna stavka, a prema Međunarodnom SOS-u klimatske promene će u 2020. pojačati pojavu ometanja u okolini. Među najgorim pretnjama tu su uragani i požari u SAD, poplave u Evropi i zemljotresi od Turske do Japana.

Među drugim faktorima problematičnim za putovanje u narednoj godini našli su se i sajber kriminal – koji će verovatno rasti i postati povećani rizik po bezbednost – otmice (koje će se verovatno takođe povećati) i ekonomija deljenja. Takođe je ukazano na povećane rizike sa kojima su suočene žene na putovanju, poput seksualnog uznemiravanja i napada.

– Žene su generalno uvek u većem riziku kad putuju – kaže Erika Vajzbrod, direktorka bezbednosnih rešenja u Međunarodnom SOS-u.

Pripreme za put i proučavanje rizika najbolje su alatke svakog putnika, stoga evo liste nekih od najopasnijih zemalja u svetu za 2020, ali i onih koje su najbezbednije. Poredak nije napravljen po stepenu opasnosti.

ZEMLJE IZ REGIONA

Što se tiče zemalja iz regiona, prema medicinskim rizicima po putovanje Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina su u srednjoj kategoriji, Hrvatska i Slovenija su niskog rizika, dok je takozvana država Kosovo, koju su autori označili kao nezavisnu državu, u zoni visokog rizika.

Putna bezbednost je u Sloveniji u kategoriji beznačajnog rizika, na Kosovu je visokorizična, dok je u ostalim bivšim SFRJ republikama niska.

Bezbednost na putevima – gledano po stopi smrtnosti na 100.000 stanovnika – je faktor koji je Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru smestio u srednju kategoriju od 10-19,9, dok su Srbija, Slovenija, Hrvatska, Severna Makedonije i Kosovo u kategoriji niskog rizika, kod kojih je stopa smrtnosti 10 i manje.

Ostatak regiona – Rumunija, Bugarska, Albanija, Mađarska, Grčka – prati ove trendove niskog i srednjeg rizika, kao što je prikazano na mapi Međunarodnog SOS-a koju možete pogledati

Blic.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter