Izvor:
27.09.2018 u 11:39
0

MEKALISTER: Važno je da ohrabrimo Srbiju na njenom putu ka EU!

Izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamanetu Dejvid Mekalister kaže da je debata o nacrtu izvešataja o Srbiji u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta pokazala da velika većina poslanika želi da podrži Srbiju na putu ka EU.

"Važno je da ohrabrimo Srbiju na njenom putu ka EU, ali i da pogledamo sve one oblasti gde postoji prostor za napredak posebno u oblasti fundamentalnih prava, vladavine prava, borbe protiv korupcije i kriminala i slobode medija", izjavio je Mekalister.

Dejvid Meklaister je naveo da se od 239 podnetih amandamna došlo do 27 kompromisnih, od kojih je posebno izdvojio onaj koji se tiče odnosa Beograda i Prištine i koji će biti istovetan u tekstu izveštaja Evropskog paralmenta o Srbiji i o Kosovu.

"Ono što nam je potrebno jeste sveobuhvatna normalizaciji odnosa, koja će doneti dobrobit ne samo Srbiji, Kosovu i regionu, već i celoj Evropi", kaže Mekalister.

Kada je red o napretku Srbije u pristupnim pregovorima izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju kaže da nije na Parlamentu da odlučuje da li, kada i koliko će se novih poglavlja otvoriti, ali i dodaje da je najbolja politika ona po kojoj se poglavlje otvara ako je spremno.

"Svako novootvoreno poglavlje je jedan korak bliže članstvu Srbije u EU i to je ono na čemu mi radimo", zaključio je Mekalister.

Glasanje o tekstu izveštaja o Srbiji u Spoljnopolitičkom odboru Evroipskog parlamenta predviđeno je za 9. oktobar. Debata i usvajanje izveštaja očekuje se krajem novembra na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta u Briselu.

Izvor: Tanjug
Foto: YouTube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter