Izvor:
01.10.2017 u 22:51
0

NEMA ZIME ZA BEOGRAĐANE: Sve spremno za grejnu sezonu!

JKP „Beogradske elektrane” spremno je za zimu, a od ponedeljka nas čekaju mlaki radijatori, koji označavaju početak funkcionalne probe proizvodnih i distributivnih postrojenja zbog postepenog dizanja toplotnog sistema u toplanama. Grejna sezona počinje 15. oktobra, osim ako ne bude osetnog zahlađenja, u slučaju kojeg bi grejanje počelo i ranije.

Direktor JKP „Beogradske elektrane” Goran Aleksić je izjavio da probe ne podrazumevaju početak grejne sezone, već proveru rada sistema.

Funkcionalne probe počinju u ponedeljak i trajaće do 10. oktobra. U tom periodu mi ispitujemo sistem i proveravamo da li je potpuno funkcionalan. Sve činimo da nam se ne pojavi neka greška, kao što je curenje u sistemu, pa da možemo blagovremeno to ispraviti. To se kaže da podignemo sistem, u smislu zavrtimo vodu, dignemo pritisak, i onda u odgovarajućem trenutku dignemo i temperaturu. Takvi su propisi i mi to moramo da radimo. Sistem koji je ovako posebno velik, kao što je naš, ogroman je i za evropske razmere, i on ne može, a i ne sme da se pokrene odjednom! Mora postepeno, jer mora sve da se prati, od toplane do korisnika, kojih imamo više od 330.000. Ali i pored sve ove pripreme i kontrole, opet se početkom grejne sezone desi da neko ima problem – objašnjava Aleksić.

Ukoliko se desi da temperatura bude ispod 12 stepeni Celzijusovih, grejanje može početi i ranije, jer, kako Aleksić navodi, JKP „Beogradske elektrane” potpuno je spremno za predstojeću grejnju sezonu. Prema njegovim rečima, ako srednja dnevna temperatura bude ispod 12 stepeni, elektrana će pokrenuti kotlove i u roku od nekoliko sati radijatori će biti mlaki.

Nemamo problema sa energentima i spremni smo za zimsku grejnu sezonu, materijalno, tehnički, finansijski i ljudski. Mnogo poslova je završeno i zato od ponedeljka krećemo da svakodnevno radimo na takozvanom štapskom principu, a to znači da svako jutro zasedamo, pratimo šta se dešava i doterujemo šta još može da se sredi. Ne smemo oštetiti sistem! Imamo baš sve resurse, ali moramo voditi računa o našim građanima. Džabe cela priča ako naši korisnici nisu zadovoljni, jer mi postojimo da ih grejemo – kaže Aleksić.

Na zvaničnom sajtu JKP „Beogradske elektrane” istaknut je i raspored probe toplotnih izvora, distributivne mreže, podstanica i pojedinih kućnih grejnih instalacija.

Alo.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter