Izvor:
03.10.2016 u 13:54
0

NEMAČKA PREPLAVLJENA MIGRANTIMA: Vlasti traže deportaciju

Sevzna Republika Nemačka je zatražila da izbeglice i migranti koji su ušli u Evropsku uniju preko Grčke i traže azil, budu vraćeni u tu zemlju, a Atinu je pozvala da pošalje više migranata u Tursku. Nemački ministar Tomas de Mezijer izjavio je juče u intervjuu grčkom listu Katimerini da treba ponovo primenjivati pravilo EU koje obavezuje tražioce azila da se vrate u Grčku kao prvu zemlju EU u koju su ušli.

"Želieo bih da se ponovo primenjuje Dablinska konvencija, nastavićemo razgovore o ovome na sastanku ministara unutrašnjih poslova" EU krajem oktobra, rekao je De Mezijer grčkom dnevniku.

Prema Dablinskom sporazumu, odgovornost za tražioce azila snosi prva zemlja u koju dođu, čime se Grčka stavlja na prvu liniju fronta s obzirom da je u nju prošle godine stiglo više od milion miganata na putu ka drugim zemljama EU.

Prema ovom sporazumu, tražioci azila treba da budu vraćeni u prvu zemlju EU u koju su došli ukoliko su posle toga otišli u neku drugu EU, a da im prethodno zahtev za azil nije rešen. Ogroman broj migranata je na taj način završio u Nemačkoj.

Međutim, ova klauzila Dablinskog sporazuma je suspendovana za Grčku 2011.godine nakon prigovora da loše postupa prema migrantima koji traže međunarodnu zaštitu.

"EU je od tada Grčkoj pružila znatnu podršku i to ne samo finansijsku da poboljša procedure za obradu zahteva za azil", napomenuo je De Mezijer.

On je u intervjuu nemačkoj televiziji večeras kritikovao Grčku što nije u potpunosti primenila sporazum EU i Turske o vraćanju migranata u tu zemlju.

EU je u martu postigla sporazum sa Turskom da zaustavi priliv migranata na grčka ostrva u zamenu za finansijsku pomoć i ublažavanje viznog režima, ali taj sporazum je delovao na klimavim nogama posle pokušaja puča u Turskoj u julu.

"Grčka mora da proteruje više migranata", rekao je De Mezijer nemačkoj televiziji ARD.

Tanjug
Foto: Twitter / ARD

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter