Izvor:
19.05.2017 u 12:33
0

NEREDI U ATINI: Građani protestvuju zbog odobrenih mera štednje, gađali parlament Molotovljevim koktelima! (VIDEO)

Grčki parlament odobrio je večeras po zahtevu kreditora nove mere štednje koje će dodatno smanjiti prihode Grka u naredne tri godine, a na ulicama grčke prestonice Atine besne protesti upravo protiv tih mera.

Zakon je podržalo svih 153 poslanika vladajuće koalicije premijera Aleksisa Ciprasa, dok su svi prisutni opozicioni poslanici glasali protiv.

Jedna osoba je uhapšena, a još dve su zadržane kada su se demonstranti i policija sukobili na protestu u centru Atine.

Protestvuju građani, sindikati, anti-establišment grupe, a AFP procenjuje da je na protestima prisutno oko 15.000 demonstranata.

Mladi u duksevima sa kapuljačom pokušala je da se popne na Spomenik neznanom vojniku na trgu Sintagma, a demostranti su bacali kamenje, baklje i molotovljeve koktele i tako spalili kućicu Evzona, pripadnika istorijske lake elitne pešadije grčke Vojske, dok je policija odgovorila suzavcem.

Uhapšeni čovek je, prema izvorima, imao kod sebe sekiru i čekić, navodi grčka agencija ANA.

Nove mere za stezanje kaiša uključuju još jedno smanjenje plata i penzija i povećanje poreza, što je koaliciona vlada prihvatila da bi od međunarodnih poverilaca dobila novu pozajmicu.

Grčka zavisi od međunarodne pomoći od 2010. godine. Da bi dobila sredstva morala je da smanji plate, poveća poreze i sprovede reforme za povećanje budžetskih prihoda, ali je produbljena recesija izbrisala četvrtinu privrede, dok je skoro svaki četvrti zaposleni ostao bez posla.

U sklopu trećeg sporazuma o međunarodnoj pomoći, Grčka mora da sprovede niz temeljnih ekonomskih reformi da bi dobila pozajmice.

Izvor:Blic.rs
Foto:Twitter/ golden dawn new york

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter