Izvor:
21.02.2019 u 13:20
0

NOVI PAZAR, RUMA, VLASOTINCE, VRAČAR: Nagrađene su kao dobre uprave na lokalu u 2018.!

Opštine Novi Pazar, Ruma, Vlasotince i beogradska opština Vračar nagrađene su kao dobre uprave na lokalu u 2018. godini, a ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je da je konkurs, na koji se prijavila 31 lokalna samuprava, pokazao da se u Srbiji moguće primeniti principe dobrog upravljanja.

Ružih je naveo da je opština Novi Pazar primer dosledne primene Zakona o e-upravi, koji donosi delotvornost i efikasnost.

– Kako drugačije nazvati to što je Novi Pazar omogućio da građani i preko e-pisarnice podnose predstavke nego doslednom primenom Zakona o e-upravi – kazao je Ružić.

Podsetio je da je prošle godine usvojen Zakon o lokalnoj samoupravi i gradovima koji je gradovima i opštinama propisao obavezno konsultovanje sa građanima oko investicija i istakao da je Ruma, nagrađena u kategoriji transparentnost u radu javne uprave, to primenila na sveobuhvatan način i dokazala da se u Srbiji lokalne samouprave sve više drže tog principa.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge rekao je da Vlada Švajcarske decenijama pomaže lokalnim samoupravama u Srbiji da unaprede upravljanje što, kaže, sada daje rezultate.

– Vlasotince i Bojnik su pravi primer međuopštinske saradnje, te dve opštine su učestvovale u izgradnji azila za pse – rekao je Ge.

Priznanje se dodeljuje u okviru projekta Unapređenje dobrog upravljanja na lokalnom nivou u četiri kategorije: efikasnost i odgovornost, transparentnost i javnost u radu, odgovornost i vladavina prava, ravnopravnost i odsustvo diskriminacije.

Četiri opštine dobile su novčanu nagradu od 3.000 američkih dolara, a dodeljena su i posebna priznanja u pomenutim kategorijama za osam opština u Srbiji.

Nacionalno takmičenje za izbor najbolje prakse u primeni principa u primeni principa dobre uprave realizuju Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Sviš Pro, Stalna konferencija gradova i opština i Kancelarija UN za projektne usluge.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/printscreen/@JovanceSRB

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter