Izvor: HAPPYBSC
09.10.2023 u 17:33
0

NOVI REKORD INSTITUTA DEDINJE: 10 mini-invazivnih operacija u jednom danu

Nakon evropskog rekorda u broju urađenih operacija na otvorenom srcu u jednom danu i osvajanja svetskog trona u izvođenju zamene aortnog zalistka na srčanom mišiću (TAVI), od ranog jutra, hirurške ekipe Instituta "Dedinje", rasporedile su se u pet operacionih sala izvodeći, po prvi put u Srbiji i regionu, a možda i u Evropi, 10 miniinvazivnih operacija u jednom danu

Pacijenti sa koronarnom bolešću i oni sa urođenim srčanim manama, starosti od 30 do 80 godina, za jedan dan će nakon operacije stajati na svojim nogama, otići kući, a već drugi ili treći dan će biti osposobljeni za svakodnevne životne aktivnosti, navodi se u saopštenju iz te institucije.

OHRABRUJUĆE! U Srbiji trenutno 50.000 više zaposlenih nego 2022. godine

Ekipe kardiohirurga, vaskularaca, anesteziologa, kardiologa, instrumentarki, anestetičara, perfuzera, transfuziologa, kliničkih biohemičara, laboranata, medicinskih sestara, tehničara i bolničara danas rade na rekonstruktivnoj hirurgiji mitralnog, zatim zameni aortnog zalistka i mikro bajpasu (MIDCAB). U svakoj od ovih procedura učestvuje po tri kardiohirurga, funkcionišući timski, te tako Institut čini sve da ukine liste čekanja, da pacijenti budu zadovoljni i zdravi, dodaje se.

O benefitima miniinvazivne hirurgije za pacijenta, koju Institut ,,Dedinje” odavno radi rutinski, dovoljno govori mali rez, što je donedavno bilo nezamislivo. Kod svih ovih operacija je primenjivana teška hirurgija, sa velikim rezom, koji je podrazumevao presecanje grudne kosti, mnogo sporiji i teži oporavak, ističe se.

Institut „Dedinje“ je već odavno postao moćan centar za miniinvazivnu i endoskopsku hirurgiju srca. Doktori Instituta su obučavani u najboljim svetskim centrima iz kojih donose najsavremenije procedure i nove pristupe u lečenju srca i krvnih sudova, ukazuje se u saopštenju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter