Izvor: tanjug
08.01.2021 u 14:37
0

OBNOVA HILANDARA: Još tri miliona evra i dve godine

Celokupna obnova manastira Hilandar, nakon velikog požara 2004. godine, očekuje se da će biti završena krajem 2022. godine, kada budu rekonstruisani objekti koju su prvi nastradali u tom požaru – Igumenarija i Dohija, kaže direktor Zadužbine „Hilandar“ Milivoj Ranđić koji se trenutno nalazi na svetoj Gori.

Ranđić je, između ostalih, prisustvovao poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hilandaru tokom božićih praznika i za Tanjug kaže da se nakon te posete predsednika i razgovora koji su vođeni sa monasima, može očekivati da će država Srbija nastaviti da pruža pomoć u obnovi Hilandara. Ističe da je predsednik Vučić obišao radove i da je, primetio je Ranđić, zadovoljan onim što je postignuto, naročito u smislu kvaliteta radova.

OVO ĆE VAS ZANIMATI

KON PODELIO STATUS ČLANA PORODICE: 9 lekara je bilo na respiratoru, sad ih je 7… Umrli su

DANAS JE DRUGI DAN BOŽIĆA: Slavi se Sabor Presvete Bogorodice, običaji su brojni

PRODUŽENA ZABRANA: Grčka ipak ne otvara granice građanima Srbije

BELI POKRIVAČ RASTE: Blizu pola metra snega u Ivanjici i Sjenici, 17 sela bez struje

IZLILE SE REKE, POPLAVE! Najkritičnije u Đakovici, policija najavila evakuaciju!

Razgovori sa monasima su, kaže, tekli u smeru prirodne želje svih da se obnova manastira, koja se, ističe, već dosta razvukla, što pre privede kraju.

– Verujemo da ćemo od države Srbije dobiti dodatnu podršku, naročtio potrebnu u ovo vreme krize i zdravstvene i izazovne zbog pandemije. Predsednik je dao, ne bih nazvao obećanjem, već uveravanje da će sa svoje strane koliko je moguće pomoći – rekao je Ranđić.

Kao najveći utisak tokom posete predsednika Vučića manastiru Hilandar, Ranđić ističe otvorenost u komunikaciji sa monasima i dodaje da se otvoreno govorilo o problemima, ne samo oko manastira, već i u odbrani srpskog duhovnog identiteta i kulture. Iako monasi Hilandara žive u Grčkoj, odvojeni od svoje matice, oni, ističe Ranđić, brinu o svojoj otadžbini.

– Monasi su preneli želju za zaštitom onoga što možemo da nazovemo nekim elementarnim srpskim duhovnim identitetom i kulturom, a predsednik je i ovde ponovio da je spreman da se bori – preneo je Ranđić.

Kako kaže, danas 17 godina posle velikog požara 2004. kada je 65 odsto manastira uništeno,obnovljeno je oko 80 odsto izgorelog dela, kaže Ranđić i dodaje da za preostala dva objekta, Igumenariju i Dohiju, računica kaže da je potrebno oko tri miliona evra,precizira Ranđić i ističe da će ta cifra biti dovoljna i za njihovo opremanje. Intenzitet radova, kaže on, zavisiće od situacije u vezi sa pandemijom, nabavkom novca, ali i pronalaženjem radnika koji bi radili na obnovi ta dva objekta.

– Time će biti završen dugogodišnji trud, a to je da se manastiru vrati njegova pređašnja lepota po kojoj je bio poznat među svetogorskim manastirima i uopšte među manastirima u pravoslavnom svetu – kaže Ranđić.

Uprkos pandemiji, ističe on, radovi na manastiru nisu stajali zahvaljući saglasnosti srpske i grčke strane da se omogući dolazak radnika koji pomažu i učestvuju u obnovi.

PROČITAJTE JOŠ

NEVEROVATNE PRIČE U „IZA BRAVE“ HEPI TELEVIZIJE Ovo je istina o žestokim momcima u srpskim zatvorima (VIDEO)

ŠOFER PRETUČEN NA KARABURMI: Vozač autobusa s povredama glave prevezen u Urgentni

ISPOVEST I OBEĆANJE MRKONJIĆA POSLE BOLNICE: Medicinarima se videle samo oči, potpuno su predani poslu, ODUŽIĆU IM SE

LONČAR OTKRIVA: Evo da li će PCR test za naše građane koji dolaze u Srbiju biti obavezan i posle 10. januara

– Zaključavanja su blokirala međugranične prolaze, ali Grčka je u tom smislu imala veliko razumevanje za radnike i ljude koji pomažu u obnovi Hilandara, naravno, uz određene zdravstvene uslove koje smo u potpunosti ispunili – kaže Ranđić.

Pored objekata koji su nastradali u požaru, Ranđić ističe da se radilo i na objektima koji nisu goreli, ali koji su bili ozbiljno ogroženi.

– Tako je neki naš učinak od 2004. do danas daleko veći od obnove izgorelog dela – ukazuje on.

On ističe značaj toga što manastir Hilandar ima pomoć Srbije, a posebno što od te pomoći ne odustaje u ovim teškim vremenima i pored svih problema. Ranđić navodi da su tokom požara pored objekata Igumenarije i Dohije, izgoreli i objekti – Veliki konak, Konak iz 814. godine, Stari konak i Beli konak, koji je, kaže, od svih objekata najteže stradao zbog svoje specifične drvene konstrukcije gornjih spratova koji su se obrušili.

SAZNAJTE I OVO

ZA ŠARENI TANJIR Top saveti za zdraviju i raznovrsniju ishranu u 2021.

OPET PROROCI Kako su Simpsonovi mnogo ranije predvideli nedavne događaje u SAD-u (VIDEO)

LJUDSKI OTPAD KAO GORIVO Vozovi u Britaniji prevoziće putnike na biometan

NAJBOGATIJI NA PLANETI Gazda „Tesle“ skinuo sa trone neprikosnovenog Bezosa

Od njega su, objašnjava Ranđić, ostali samo donji delovi iz vremena Kralja Milutina i bedemski zid iz istog tog vremena. Izuzev Igumenarije i Dohije, na kojima radovi predstoje, svi ostali objekti su obnovljeni, opremljeni i vraćeni u funkciju. Pored toga, obnovljen je i kompleks pored manastira – „Senara“, kao i manastirska trpezarija, koja nije pretrpela velika oštećenja od požara, već od vode prilikom gašenja požara.

Izgrađena je, dodaje, i nova centralna kotlarnica u manastiru, koja, kako navodi, nije napravljena samo radi unapređenja uslova života, već i protivpožarne bezbednosti. Njome su, ističe, zamenjena individualna ložišta koja su predstavljala opasnost. Radovi na Igumenariji i Dohiji, objašnjava Ranđić, ostavljeni su na kraju, jer su se proteklih godina radila seizmološka istraživanja kako bi se veliki bedemski zid koji te objekte spaja zaštitio i od mogućih potresa.

– Došli smo do određenog rešenja koje smo primenili prilikom obnove trpezarije, a sada ih primenjujemo dalje u Igumenariji i Dohiji, koju ćemo prvo da radimo – rekao je Ranđić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter