Izvor:
25.11.2016 u 02:39
0

ODLUČUJUĆI DANI PRED EVROPOM: Referendum u ovoj zemlji može izazvati veći potres od Bregzita!

U Italiji se 4. decembra održava referendum o mogućoj reformi ustava, a premijer Mateo Renci je izjavio da će podneti ostavku ako većina Italijana kaže „ne“.

Roberto Paneta, asistent na predmetu građansko pravo na Univerzitetu Bokoni u Milanu, jedan od retkih stručnjaka koji se pridržava neutralnog stava, u razgovoru za Sputnjik objašnjava obe varijante razvoja događaja, odnosno moguće prednosti i mane rezultata referenduma.

– Nažalost, u Italiji većina građana uopšte nije informisana o ciljevima ovog referenduma. Čak nije ni sasvim jasno zašto vlada premijera Rencija uopšte želi ovaj referendum. Velika greška premijera se sastoji u tome što je dozvolio da rezultati referenduma budu personalizovani i da ispadne kao da građani sada biraju za Rencija ili protiv njega. Ako većina građana glasa protiv ustavnih reformi, to će onda dovesti i do pada vlade i nove krize u zemlji koja i tako pamti bolje dane – objašnjava Paneta.

Ako Italijani kažu „da“ reformama, to će dovesti do pojednostavljivanja zakonodavnog sistema, a to znači da u Italiji više neće postojati gornji i donji dom parlamenta. Uopšte, cilj mogućih reformi je da se znatno smanji uloga Senata.

Takođe, moguće „da“ na referendumu značio bi i gašenje Nacionalnog saveta za ekonomiju i rad, za koji naš sagovornik kaže da uopšte nije bio efikasan od kako je osnovan.

– Bilo bi u redu ako bi taj organ konačno bio ugašen. Ovaj stav dele i oni koji su za reforme u zemlji, ali i oni koji su protiv nje. Negativni element u ovom slučaju bila bi preraspodela ovlašćenja između centralne vlasti i regiona – kaže Paneta.

Ako većina Italijana kaže „ne“ na referendumu, sadašnja situacija će ostati nepromenjena, zakonodavna vlast će ostati onakva kakva je sad, a Italija će time pokazati da pristaje na okolnosti i uslove u kojima se našla.

Sputnjik
Foto: Twitter/BoKISmoKI94

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter