Izvor:
01.02.2019 u 13:05
0

OPTUŽBE ZA ŠPIJUNAŽU: Produžen pritvor službeniku kozulata SAD u Istanbulu!

Službenik konzulata Sjedinjenih Američkih Država, optužen za špijunažu i učešće u pokušaju puča u Turskoj, u martu će se naći pred sudom.

Metin Topuz, prevodilac i službenik kozulata SAD u Istanbulu od oktobra 2017. nalazi se u pritvoru.

Danas je doneta presuda da mu se pritvor produži i prvo saslušanje zakazano je za 26. mart, preneo je AP pozivajući se na tursku agenciju Anadoliju.

Sud je prihvatio optužbe da je Topuz imao "veoma intenzivne kontakte" sa policijskim zvaničnicima koji su 2013. vodili istragu o korupciji u samom vrhu turske vlade, i bili povezani sa opozicionom liderom Fetulahom Gulenom, verskim vođom koji se nalazi u SAD, a kojeg turske vlasti terete za pokušaj prevrata 2016.

Topuzovo hapšenje podiglo je tenzije između SAD i Turske, obe članice NATO-a i 2017. godine izazvalo bilateralni prekid izdavanja viza na duže od dva meseca.

Za slične prestupe terete se i prevodilac Hamza Uludžaj, službenik konzulata u Adani, koji je nakon dve godine pušten na slobodu, kao i Serkan Golge, inženjer NASA-e, koji se trenutno nalazi u zatvoru.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter