Izvor:
23.12.2019 u 12:18
0

OVE ŠKOLSKE GODINE VIŠE OD 6000 UČENIKA U DUALNOM OBRAZOVANJU

Ove školske godine u Srbiji je 6.100 učenika uključeno u dualno obrazovanje, u 72 škole na 35 obrazovnih profila i u čak 880 kompanija.

Dualnom obrazovanju danas je posvećena konferencija "Dualno obrazovanje – znanje za budućnost", kojoj prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar prosvete Mladen Šarčević, predsednik PKS Marko Čadež, profesor Švajcarskog ekonomskog instituta pri Federalnom institutu za tehnologiju u cirihu Ursula Renold, kao i više od 1.500 učesnika.

Dualno obrazovanje čini 10 odsto ukupnog srednjeg stručnog obrazovanja, a dualni profili 16 odsto ukupnog broja profila, dok 18 procenata škola ima dualne profile u svojoj ponudi.

Broj učesnika – učenika, škola i kompanija, kao i dualnih profila iz godine u godinu raste, pa je danas 10 puta veći u odnosu na početak.

Tako se školske 2013/2014. godine 400 učenika školovalo na taj način u 16 škola, na tri obrazovna profila i u 40 kompanija, a prošle godine, 2018/2019, bilo je 4.500 učenika koji se obrazuju za 33 obrazovna profila, u 80 škola u 52 grada i opštine, u oko 600 kompanija.

Danas je i ta brojka značajno veća.

Uvođenje elemenata dualnog obrazovanja u srednje stručno obrazovanje u Srbiji počelo je 2013. godine projektom Nemačke organizacije GIZ "Reforma srednjeg obrazovanja", a zatim su se pridružili partneri iz Austrije i Švajcarske, svojim projektima, finansijskom i ekspertskom podrškom razvoju tog modela obrazovanja.

Dualno obrazovanje inicirala je Privredna komora Srbije, a puna primena je počela sa Zakonom o dualnom obrazovanju iz novembra 2017. godine.

Taj model obrazovanja ne uvodi se u ceo sistem srednjeg stručnog obrazovanja, već samo u onim područjima rada u kojima postoji potreba privrede za kadrovima i spremnost da se ti kadrovi zaposle.

Među učesnicima današnjeg skupa je i Noel Ginsburg, osnivač "Karijervajz Kolorado", neprofitne organizacije na čiju inicijativu je uveden sistem dualnog obrazovanja u SAD, koji će podeliti iskustva o udelu i značaju dualnog obrazovanja za održivost poslovanja i ekonomski napredak jedne zemlje.

Konferenciji prisustvuju predstavnici kompanija iz cele Srbije, škola i lokalnih samouprava, strani partneri i predstavnici institucija koje su doprinele i učestvuju u razvoju dualnog obrazovanja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter