Izvor: happy BSC Portal
20.11.2023 u 18:34
1

OVO JE PRIČA O 2.000 HRVATSKIH ČETNIKA: Borili se za kralja i otadžbinu, a odbacili ih i Srbi i i Hrvati (VIDEO)

Procena je da je u četnicima bilo oko dve hiljade Hrvata, a bilo ih je i među Slovencima, u takozvanoj Plavoj gardi.

Bilo ih je i među muslimanima, koji su krajem 1943. godine činili osminu ukupnog broja četnika, odnosno 12,5 odsto.

Ustaški genocid nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj – koja uzgred budi rečeno nije bila ni nezavisna, ni država, ni hrvatska – kao i zločini koje su četnici činili nad pripadnicima hrvatskog naroda i nad muslimanskim življem, čini svaki pomisao saradnje između generala Dragoljuba Mihailovića i njegovog komadanta, Zvonimir Zvonko Vučković, prvog ravnogorskog pokreta, takođe i komadant operacije „Halijard“, njegova desna ruka.

@www.happytv.rs #Četnici #četničkipokret #Srbi #Hrvati #dražamihailović #čičadraža #foryou #foryoupage ♬ original sound – BSC Happy Portal

Hrvat Milan Bilić, žrtvovao je život samomminiranjem da bi spasio popa Đurića i Dinarsku diviziju u begu.

Četnika i partizana je bilo i na komandni položajima u Dinarskoj četničkoj diviziji. Posebno se isticao Ivo Jankov, četnički puručnik.

Jedan od poznatih Hrvata, četnika bio je i kapetan Krešimir Vranić, zapovednik drugog četničkog puka koja je brojala oko 2.500 ljudi uglavnom Hrvata. Sa njim su u tom odredu bili i oficiri u službi poručnika Antona Šustera iz SUšaka i potporučnika Nika Lazarića sa ostrva Krk.

DA LI SE NA ARANĐELOVDAN SPREMA ŽITO: Patrijarh Pavle razrešio dilemu koja muči veliki broj Srba

Jedan je Hrvat zajedno sa generalom Dražom Mihajlovićem osuđen Đuro Vilović na sedam godina zatvora, 1946.godine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “OVO JE PRIČA O 2.000 HRVATSKIH ČETNIKA: Borili se za kralja i otadžbinu, a odbacili ih i Srbi i i Hrvati (VIDEO)”

  1. Meni nije jasno kako su glupi Srbi (večina boraca NOB-a išli za titom Ambrozom u partizane a ne kao Srbi za Kralja i Otadžbinu….nego se priklonili austrougarskom kaplaru koji je mlatio Srbe u 1ww po Srbiji (Mačvi)….koji ih je na kraju shebao !

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter