Izvor: Novosti
23.09.2022 u 10:22
0

OVO NIJE PRIČA ZA JEDNU ZIMU: Energetska kriza u Evropi mogla bi da se produži do kraja 2023 godine!

Energetska kriza u Evropi mogla bi da se produži do kraja 2023. godine, jer se kontinent bori sa snažnom tražnjom i smanjenjem ponude, što je pogoršano ruskim ratom u Ukrajini, smatra kompanija „Enerdži Aspekts Ltd.“

– Ovo nije priča za jednu zimu. Rusija je potrebna za balansiranje tržišta, ne samo za predstojeću zimu, već i potencijalno za hladno vreme koje će doći krajem sledeće godine – rekla je Amrita Sen, glavni analitičar nafte u konsultantskoj kompaniji koja se bavi tom industrijom, u intervjuj za „Blumberg“.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini preokrenula je tokove u energetici, što se osetilo na svetskim tržištima, podižući cene prirodnog gasa u Evropi i izazivajući drastične mere kao što je nemačka nacionalizacija svog najvećeg uvoznika goriva. Očekuje se da će u četvrtom tromesečju doći do dalje nestabilnosti nafte, pod uticajem raznih faktora, uključujući zabrinutost zbog moguće recesije i kineskih zatvaranja zbog virusa kovid 19, rekla je Sen.

Nafta će se verovatno trgovati za 90 dolara u kratkoročnom periodu pre nego što poraste na oko 120 dolara po barelu do kraja ove godine, rekla je ona. Globalna referentna nafta brent bila je blizu 90 dolara u petak, sa cenama skoro 30 odsto nižim od junskog maksimuma.

Energetska kriza u Evropi za sada samo raste, a evropskim potrošačima već stižu računi koje ne mogu da plate!

Ključni razvoj događaja na tržištu koji investitori posmatraju je predloženo ograničenje cena ruske sirove nafte i koliko dodatne nafte od proizvođača „OPEC+“ mogu da apsorbuju Kina i Indija kada zabrana uvoza Evropske unije stupi na snagu u decembru. Sen kaže da najveći azijski potrošači imaju kapacitet da uzmu dodatne barele, ali potencijalne bankarske sankcije mogu ograničiti tokove.

– Očekujemo mnogo više ruske nafte koja će plutati u Aziju, ponovo biti etiketirana i tako će naći domove. Ali to znači da će mnogo brodova biti zauzeto velikim količinama nafte – zaključila je ona, a prenosi „Blumberg“.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter